Українські гандболістки у грі другого етапу чемпіонату світу-2023 програли команді Чехії

Напередодні, 6-го грудня, на чемпіонаті світу-2023 з гандболу серед жіночих команд, який триває у Швеції, Норвегії та Данії, збірна України, 10 з 18-ти гравчинь якої є студентками і випускницями кафедри спортивних та рекреаційних ігор (завідувач – доцент Валерій Мельник) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, а тренерка воротарів Оксана Площинська вищу освіту також здобула у стінах нашого закладу вищої освіти, зіграла свій перший поєдинок другого, основного групового етапу. Суперницями підопічних Віталія Андронова були гандболістки національної команди Чехії.

Жіноча збірна України вчора, 6-го грудня, зіграла свій перший матч в другому, основному раунді групового етапу ХХVІ чемпіонату світу-2023. На паркеті ігрового майданчика «Арена Норд» у данському місті Фредеріксгавн підопічні Віталія Андронова зустрілися з національною командою Чехії, яку очолює добре знаний норвезький фахівець Бент Даль.

Звітний поєдинок збірна України провела у такому складі: воротарі – Юдіт Балог, Марія Гладун, Вікторія Салтанюк; польові гравчині – Тамара Смбатян (5 голів / 10 кидків), Юлія Андрійчук (4 / 10), Марина Коновалова (2 / 2), Катерина Козак (2 / 2), Мар’яна Маркевич (2 / 2), Андріяна Науменко (2 / 3), Тетяна Поляк (2 / 6), Ірина Прокоп’як (1 / 1), Каріна Колодюк (1 / 2), Мілана Шукаль (1 / 3), Ірина Компанієць (1 / 5), Олеся Дяченко (0 / 2), Каріна Соскида (0 / 2).

Як і очікувалось фахівцями та вболівальниками ще до стартового свистка арбітрів, боротьба була вкрай напруженою. Збірна України в дебюті протистояння лідирувала у рахунку – 4:2 та 5:4, але потім пропустила ривок команди Чехії, яка вирвалась уперед – 7:5 та 10:6.

Найбільш ефективною зброєю команди Віталія Андронова стали швидкі переходи та голи на спинах суперниць. Два таких від Ірини Компанієць та Катерини Козак (їй у день матчу виповнився 21 рік) допомогли скоротити відставання – 9:10. Але настільки ж швидко українки знову відпустили суперниць на три голи – 10:13, а з сиреною про завершення першого тайму MVP Ліги чемпіонів позаминулого сезону Маркета Єржабкова встановили «+ 4» для чеської збірної – 15:11 підсумок першого тайму.

У другому таймі Єржабкова продовжила покращувати свої індивідуальні показники. Вона стала найбільш результативною в складі обох команд – 9 голів з 14 кидків, і, як наслідок, організатори саме її визнали найкращою гравчинею матчу.

Голкіперки збірної Чехії видали солідний показник у 41% відбитих кидків (16 з 39). Сабріна Новотна зробила декілька вражаючих порятунків в кінці матчу й не дозволила українкам відігратися. Команда Віталія Андронова ніколи впродовж гри не опускала руки і не раз мала нагоди перевернути гру. Але, на жаль, у відповідальні моменти «синьо-жовті» припускались помилок, або ж не забивали з хороших позицій.

З реалізацією своїх моментів у наших гандболісток впродовж вчорашнього вечора були серйозні проблеми. І вкотре можна із жалем згадати, що через травми пропускають чемпіонат світу такі лідери атак збірної України як Ірина Глібко, Євгенія Левченко та Діана Дмитришин. У звітній грі м’яч вперто не йшов у ворота суперниць, кілька разів за голкіперок збірної Чехії грали штанги та поперечина. Натомість зіркові лідерки чеської збірної у потрібний момент, як то кажуть, своє забили.

Підсумковий рахунок – 30:23 (15:11) на користь збірної Чехії. Найкращою снайперкою серед українок стала Тамара Смбатян – 5 голів з 10-ти кидків. Воротарі збірної України відбили 26% кидків суперників.

Додамо, що свій наступний поєдинок на світовому форумі підопічні Віталія Андронова зіграють завтра, 8-го грудня. Суперницями «синьо-жовтих» буде національна збірна Нідерландів. Гра на паркеті «Арени Норд» розпочнеться о 21:30 за київським часом. Пряма трансляція – на телеканалі Sport 1.

Прокрутити вгору