Усі три команди ЛДУФК імені Івана Боберського на груповому етапі Світової Університетської шахової ліги сезону осінь-2023 входять до когорти лідерів

На груповому етапі Світової Університетської шахової ліги сезону осінь-2023 (Collegiate Chess League – Fall Season – 2023), організатором змагань якої є Національна асоціація університетського кіберспорту (The National Association of Collegiate Esports – NACE), зіграно матчі третього туру. Дві з трьох команд Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського у третій ігровий день (цікаво, що нашими суперниками були три команди Університетів з США) здобули впевнені перемоги, а одна зазнала прикрої поразки з мінімальним рахунком. При цьому усі три колективи в своїх групах відповідних дивізіонів наразі займають місця серед лідерів турнірної таблиці.

Нагадаємо, Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського – єдиний представник України на престижному світовому шаховому форумі. Поточна Світова Університетська шахова ліга, що триватиме впродовж вересня, жовтня і листопада 2023 року, об’єднала 360 студентських команд з Північної і Південної Америки, Азії, Африки та Європи, які згідно із рейтингом гравців розподілено на 23 дивізіони. А загальна чисельність учасників змагання, яке проводиться на платформі Chess.com, перевищила 2000 студентів, що є абсолютним рекордом для студентських шахових змагань.

Згідно з Регламентом, в кожному дивізіоні змагаються 16 команд, які розподілено на дві групи – по вісім у кожній. На груповому етапі, який наразі триває, буде зіграно турнір в одне коло. За його підсумками по дві найкращі команди з кожної групи одразу виходять у чвертьфінал. Команди, які займуть в одній з двох груп третє, четверте, п’яте і шосте місця, гратимуть в 1/8 фіналу проти колективів, які в іншій групі займуть шосте, п’яте, четверте та третє місця відповідно. А команди, які в кожній з двох груп займуть сьоме та восьме місця, припиняють свою участь у турнірі.

Матч складається з 16-ти партій – кожен з чотирьох шахістів однієї команди впродовж ігрового дня проводить чотири партії проти кожного з квартету гравців команди суперника. При цьому кожен шахіст дві партії грає білими фігурами та дві чорними. За перемогу в партії команді нараховується 1 очко, за нічию – 0.5 очка, за поразку – 0 очок.

Зазначимо, що в осінньому сезоні 2023 року Світової Університетської шахової ліги ЛДУФК імені Івана Боберського представлений одразу трьома командами, які виступають в різних за силою дивізіонах. А тренером усіх наших команд є Антон Литвинець – кандидат наук з фізичного виховання й спорту, доцент кафедр олімпійської освіти і стрільби та технічних видів спорту.

У третьому турі продовжила свою переможну ходу команда ЛДУФК-А, яка у матчі проти шахістів американського Університету Вісконсин-Медісон (зараз входить у ТОП-20 найкращих університетів світу, а у 2013 році поділив першу сходинку із Прінстонським університетом) здобула перемогу з розгромним рахунком 14:2! При цьому наші гравці потішили своїх вболівальників не тільки результатом, а що найголовніше, змістом та якістю своєї гри. Як відзначають в один голос закордонні оглядачі, майже усі 16 партій цього матчу стали вражаючим шаховим видовищем.

СКЛАД КОМАНДИ ЛДУФКА:

• Олександр Прохоров (капітан) – аспірант ІІ курсу
• Володимир Медведик – студент ІV курсу факультету ФКіС
• Андрій Придун – студент ІІІ курсу факультету ФКіС
• Богдан Лозинський – студент ІІ курсу факультету ФКіС
• Дмитро Білецький – студент І курсу факультету ФКіС

Третя поспіль перемога залишила нашу команду ЛДУФК-А на вершині турнірної таблиці групи «В» Дивізіону ІІ.

 

Святкували цього дня свою перемогу й шахісти команди ЛДУФК-В, які виступають у Дивізіоні ІV. У очному протистоянні із суперниками з Університету штату Огайо (третім за величиною закладом вищої освіти США), підопічні Антона Литвинця виграли з перевагою у сім очок – 11.5:4.5 Тим самим вони реабілітувалися за болючу поразку (3.5:12.5) в попередньому, другому турі від команди Північно-Східного університету міста Бостон (США).

СКЛАД КОМАНДИ ЛДУФКB:

• Роман Дмитрів (капітан) – студент ІV курсу факультету ПО
• Станіслав Бондаренко (капітан) – студент ІІІ курсу факультету ПО
• Віталій Дзюрак – випускник 2023 року
• Вікторія Швець – студентка ІІ курсу факультету ПтаЗО
• Ростислав Гончаренко – студент І курсу факультету ФКіС

Перемога у третьому турі дозволяє нашим шахістам з команди ЛДУФК-В наразі ділити третє-четверте місця у турнірній таблиці групи «В» Дивізіону ІV.

 

На жаль, повторити результат першого туру групового етапу, коли усі три наші команди здобули перемоги, цього разу підопічним Антона Литвинця не вдалося. Хоча вони були дуже близькими до цього. Адже команда ЛДУФК-С, яка змагається у Дивізіоні XVIII, в неймовірно напруженому та драматичному протистоянні з шахістами Моравського університету (сьомий найстаріший університет США і один з найкращих вузів країни за підсумками 2022 року) зазнала прикрої поразки з мінімальним рахунком 7.5:8.5.

СКЛАД КОМАНДИ ЛДУФКC:

• Станіслав Лазар (капітан) – студент ІV курсу факультету ФКіС
• Владислав Баклажков – студент ІV курсу факультету ФКіС
• Анна Погоріла – студентка ІV курсу факультету ФТіЕ
• Максим Маслієвич – студент ІV курсу факультету ФКіС
• Дмитро Малиш – студент ІІ курсу факультету ФКіС

Втім, попри дуже образливу невдачу у звітному турі, команда ЛДУФК-С у поточній турнірній таблиці групи «В» Дивізіону XVIII займає друге місце, яке ділить з ще двома колективами закладів вищої освіти.

 

Додамо, що партії матчів чергового, четвертого туру попереднього групового етапу Світової Університетської шахової ліги сезону осінь-2023 відбудуться у найближчу суботу, 14-го жовтня. А імена переможців та призерів стануть відомі 19-го листопада поточного року.

Прокрутити вгору