В рідній стороні: Родинними місцями батька українського тіловиховання (Фото)

З нагоди 150-річчя від дня народження Івана Боберського, ініціативна група Львівського відділення Національного олімпійського комітету України (голова – Юрій Турянський, секретар – Оксана Вацеба) та товариства «Бойківщина» (голова – Олександр Писанчин, громадський діяч і подвижник відродження національної пам’яті в ділянці фізичного виховання і спорту, Роман Мелех) здійснила поїздку та низку зустрічей на Самбірщині – батьківщині Батька українського тіловиховання. До заходів, на запрошення, приєдналися завідувачка кафедри фізичного виховання та спорту ЛНУ імені Івана Франка, професор Оксана Шукатка та завідувачі кафедр легкої атлетики й олімпійської освіти Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – доценти Ярослав Свищ та Ярослав Тимчак відповідно.

У Ваньовицькій гімназії

У Самборі відбулися наради з головою районної адміністрації Іваном Ільчишиним та міським головою Юрієм Гамаром. Обговорювалися питання подальшого вшанування пам’яті про Івана Боберського у родинних місцях його проживання на Самбірщині. Далі учасники поїздки взяли участь у поминальному молебні в церкві Святого Миколи, де на парохії служив і був похованим батько, отець Микола Боберський. Потому відбулися зустрічі з учителями та учнями гімназії села Ваньовичі та Самбірського ліцею імені Андрія Чайковського.

Виступ у Самбірському ліцеї А. Чайковського

В ліцеї підготували урочистість на пошану Іванові Боберському, в якій взяли участь і ліцеїсти, зокрема, їх пластовий осередок. Прозвучали доповіді та повідомлення про родину Боберських, отця Миколу, синів Івана та Юліана. Слово мали учителька історії, завідувачка кафедри суспільно-політичних і гуманітарних дисциплін ліцею Леся Гада, професор історії ЛНУ імені Івана Франка Михайло Кріль. Також, гості «руханково-спортової» делегації зі Львова. Завершили урочистість міський голова Самбора Юрій Гамар, директорка Ваньовицької гімназії Наталія Шубеляк та директорка Самбірського ліцею Світлана Якубовська.

Пластуни-ліцеїсти

У своїх виступах Роман Мелех, Оксана Вацеба, Юрій Турянський, Оксана Шукатка та Ярослав Тимчак наголосили присутнім на особливу значущість, яку надавав професор Іван Боберський тіловихованню, руханці та змагу для зростання і виховання нового, досконалішого покоління української молоді, бо ж: «вихованє тіла, – се щлях до вихованя духа!» та «де сила, – ТАМ ВОЛЯ ВИТАЄ!».

Під час молебеня

Представники Львівського відділення НОК України Юрій Турянський та Оксана Вацеба подарували бібліотекам Ваньовицької гімназії та Самбірського ліцею книги видавництва «Олімпійська література» і відзначили учнів та учителів подячними грамотами.

Коло церкви св. Миколи у Ваньовичах

В учасників поїздки склалося приємне враження і відчуття, що відомості про Івана Боберського та його творчий доробок все глибше проникають в освітянське і громадське середовище його рідного краю.

Коло садиби родини Боберських у Ваньовичах

 

Підготував Ярослав Тимчак

 

Прокрутити вгору