Ватерпольна команда ЛДУФК імені Івана Боберського – чемпіон XVIII літньої Всеукраїнської Універсіади-2023 (Фото)

У Львові, на водному майданчику палацу спорту «Динамо» (вул. Вітовського, 53), в рамках XVIII літньої Всеукраїнської Універсіади-2023 відбувся турнір з водного поло серед чоловічих команд. За його підсумками збірна Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, сформована зі студентів і магістрантів кафедри водних і неолімпійських видів спорту (завідувач – доцент Мар’ян Островський), завоювала чемпіонський кубок та комплект золотих медалей.

Боротьбу за медалі та залікові бали для своїх рідних закладів вищої освіти до загальнокомандного заліку цьогорічних Всеукраїнських студентських ігор вели ватерполісти чотирьох команд:

• Національний університет «Львівська політехніка»

• Сумський державний університет

• Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського

• Ужгородський національний університет

Чемпіона та призерів головного старту року студентських змагань національного рівня у грі з м’ячем на воді визначали за підсумками турніру в одне коло. Загалом кожна з команд впродовж трьох днів зіграла по одному матчу з кожним із суперників.

Головними фаворитами турніру фахівці ще до стартового свистка першого поєдинку називали команди Ужгородського національного університету та ЛДУФК імені Івана Боберського, яку до звітних змагань готували завідувач кафедри водних і неолімпійських видів спорту – доцент Мар’ян Островський та викладач цієї кафедри Максим Полегойко (на фото вище). Зазначимо, що обидва наставники нашої команди є майстрами спорту України з водного поло та свого часу не один сезон доволі успішно грали у складі львівського «Динамо» і національної збірної України. Додамо, що головним суддею турніру був легендарний, ще в недалекому минулому багаторічний тренер динамівців і збірної України, а нині виконавчий директор ВК «Динамо Львів» Ігор Зінкевич – заслужений тренер України, майстер спорту СРСР з водного поло, заслужений працівник фізичної культури і спорту України.

Як засвідчив хід матчів турніру, передстартові прогнози спеціалістів виправдалися на усі сто відсотків. І команда ЛДУФК імені Івана Боберського, і ватерполісти Ужгородського національного університету без особливих надзусиль обіграли колективи Національного університету «Львівська політехніка» та Сумського державного університету. Втім, не вийшло боротьби і в грі за третє місце. «Політехніки» з міста Лева впевнено перемогли сумчан з «сухим» рахунком 12:0 і стали бронзовими призерами.

Зовсім за іншим сценарієм розвивалися події у протистоянні закарпатців та ватерполістів нашого Університету, в якому власне і вирішувалася доля чемпіонського титулу та комплекту золотих медалей. Гості з Ужгорода трохи перехвилювалися перед стартовим свистком арбітрів, тож початок зустрічі був за львів’янами. Однак доволі швидко підопічні Володимира Гавриленка оговталися, вирівняли гру і почали скорочувати відставання в рахунку.

Загалом гра вийшла доволі цікавою для глядачів, які впродовж чотирьох періодів стали свідками загалом аж 36-ти (!) закинутих м’ячів. Але водночас поєдинок видався, як кажуть у спортивному середовищі, й валідольним для наставників обох команд. Суперники грали у так зване відкрите водне поло, дотримуючись гасла «перемагає той, хто більше забиває», а не закритої гри, коли кожен в першу чергу робить усе, щоб пропустити менше за опонента.

Треба віддати належне команді Ужгородського національного університету, яка до останніх миттєвостей заключної чверті гри робила усе, аби зрівнятися з львів’янами за кількістю результативних кидків і перевести визначення переможця в серію післяматчевих пенальті. Однак підопічні Мар’яна Островського та Максима Полегойка усі зусилля суперника зрівняти рахунок звели нанівець. Фінальна сирена пролунала в той момент, коли на табло горіли цифри 19:17 на користь нашої команди.

Додамо, що золоті нагороди XVІІI літньої Всеукраїнської Універсіади-2023 на турнірі з водного поло серед чоловічих команд до загальної медальної скарбнички Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського вибороли:

Воротарі: магістранти Нестор Бабський (факультет педагогічної освіти) і Ярослав Поріцький (факультет фізичного виховання і спорту);

Польові гравці: студенти факультету фізичного виховання і спорту – Данило Соколов (І курс), Чінґіз Аґаджанов (ІІ курс), Володимир Булачек, Артем Петрусенко, Олександр Мул, Артем Толстіков (усі – ІІІ курс), Ігор Кечеджі (ІV курс), першокурсник факультету фізичної терапії та ерготерапії Олександр Смирнов та троє магістрантів – Максим Осика і Костянтин Алєксєєв (обидва – факультет педагогічної освіти) та Михайло Лісовий (факультет фізичного виховання і спорту).

XVIII ЛІТНЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА УНІВЕРСІАДА2023

ВОДНЕ ПОЛО. ЧОЛОВІКИ

РЕЗУЛЬТАТИ МАТЧІВ

Національний університет «Львівська політехніка» –
Ужгородський національний університет – 2:14

ЛДУФК імені Івана Боберського –
Сумський державний університет – 14:2

Сумський державний університет –
Національний університет «Львівська політехніка» – 0:12

ЛДУФК імені Івана Боберського –
Ужгородський національний університет – 19:17

Ужгородський національний університет –
Сумський державний університет – 14:2

ЛДУФК імені Івана Боберського –
Національний університет «Львівська політехніка» – 15:3

ПІДСУМКОВА ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ

1. ЛДУФК імені Івана Боберського – 9 очок (м’ячі 48–22)

2. Ужгородський національний університет – 6 (45–23)

3. Національний університет «Львівська політехніка» – 3 (17–29)

4. Сумський державний університет – 0 (4–40)

Прокрутити вгору