Вероніка Марченко розпочала свої виступи на Олімпіаді-2024 в змаганнях зі стрільби з лука

У Парижі, де сьогодні, 26-липня, відбудеться офіційне відкриття ХХХІІІ літніх Олімпійських ігор-2024, напередодні, 25-го липня, кваліфікаційними змаганнями стартував турнір зі стрільби з лука. Україну в ньому представляють Михайло Усач з Рівного та львів’янка Вероніка Марченко (на фото нижче) – випускниця кафедри стрільби і технічних видів спорту (завідувач – професор Богдан Виноградський) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

31-річна Вероніка Марченко у Парижі-2024 втретє виступає на Олімпійських іграх. На двох попередніх Олімпіадах, в Ріо-де-Жанейро-2016 та в Токіо-2020, вона займала 17-те місце в індивідуальному турнірі.

Свої виступи на головному змаганні чотириріччя в столиці Франції вихованка заслуженого тренера України Марії Гавелко, яка диплом про вищу освіту також здобула в стінах нашого університету, розпочала з кваліфікації, де 64 лучниці проводять по 72 постріли (12 серій по шість стріл) і за кожен отримують від нуля до десяти очок. За результатами усіх 72-ох пострілів, формується турнірна таблиця плей-оф – переможець цього попереднього раунду отримує перший номер посіву безпосередньо у турнірі на вибування, друге місце – другий, і так далі.

Після першої третини кваліфікаційних змагань Вероніка Марченко йшла на 33-му місці з доробком у 218 очок. Впродовж цієї частини вона чотири рази влучила в десятку, а ще одного разу – у її внутрішнє коло. Перед стартом другої половини кваліфікації Марченко відіграла три позиції, потрапивши на проміжну позицію сіяних стрільчинь з лука. При цьому відставання українки від ТОП-20 складало лише два очки. Перед заключною третиною змагань Марченко ще піднялася на три позиції. Особливо успішним став для неї сьомий раунд, у якому вона закрила дві десятки та ще двічі влучала у її внутрішнє коло. У підсумку Марченко посіла 25-те місце – закінчила кваліфікаційний раунд з 657-ма очками. Це означає, що її суперницею в 1/32 фіналу стане 19-річна представниця Китайського Тайбею Лі Чай Ци, яка посіла в кваліфікації 40-е місце. Зазначимо, що Лі Чай Ци лишу у сезоні-2024 дебютувала на рівні змагань Кубка світу.

Додамо, що перші раунди на вибування у жіночій стрільбі з лука відбудуться у вівторок, 30-го липня. Але вже вже відомо, що дуель Вероніка Марченко – Лі Чай Ци пройде у четвер, 1-го серпня.

Після кваліфікації Вероніка Марченко в ексклюзивному коментарі для ЗМІ поділилась
враженнями від власного виступу у кваліфікації,
а також розповіла про плани перед першим раундом змагань:

«Коли оцінювати результат кваліфікації, то я, звісно, хотіла б краще, аби було більше впевненості у собі. Хотілося показати кращий результат, але заважали саме це бажання та нервування щодо стрільби. Але загалом все склалося більш-менш нормально: 25-те місце – результат цілком прийнятний. Насправді за кваліфікацію медалей не дають. Тут буває всіляке. Але далі ми можемо стріляти, змагатися, почати все заново. Хочеться якомога вищий результат, бо він впливає на моє жеребкування далі у плей-оф: чим я буду нижче – тим більше шансів, що потраплю у перших раундах на когось із фаворитів. Тому переживаєш і все одно хочеш кращого.

Щодо найближчих планів, то всі сі ці дні, до 1-го серпня, будемо тренуватися, готуватися морально та фізично, розбирати помилки. Про емоції від моєї третьої Олімпіади скажу, що загалом те саме, що було в Ріо та Токіо – так само нервуєш, як і вперше. Можливо, я більше намагалася себе заспокоювати, що кваліфікація – це неосновне, тут необхідно готуватися та робити постріли на майбутнє. Не сказала б, що мій емоційний стан тут в Парижі чимось відрізняється від Ріо та Токіо, бо кожна Олімпіада дуже хвилююча, і тому переживаєш та переймаєшся своїм виступом. Хочеш показати якомога кращий результат».

Додамо, що Вероніка Марченко на Олімпіаді-2024, окрім особистого турніру, була заявлена і в командний мікст, де її партнером є 27-річний Михайло Усач з Рівного – єдиний серед членів чоловічої збірної України, хто здобув ліцензію на Ігри-2024 в Парижі. У травні 2024 року він виборов для України єдину олімпійську ліцензію у чоловічій стрільбі з лука, посівши четверте місце на олімпійському кваліфікаційному турнірі.

Усач також вчора, 25-го липня, стріляв у кваліфікації Олімпіади-2024. Після першої половини змагань Михайло йшов в останній чверті турнірної таблиці із 318-ма очками. Українець вісім разів влучив у десятку та один раз у середнє коло. Другу частину змагань Усач провів більш вдало – розпочав із двох серій по 56 балів, під час яких тричі влучив у десятку та двічі влучив у центр. А найкращими серіями для нього виявилась п’ята, восьма та 12-та: усі три Михайло закінчив із 57-ма балами. В підсумку він завершив кваліфікаційні змагання на 48-й позиції із 651-им балом. Таким чином, у першому раунді раунді плей-оф – 1/32 фіналу – Михайло Усач зустрінеться з 17-м номером посіву Маркусом Д’Алмейдою із Бразилії.

Додамо, що жіноча і чоловіча кваліфікації слугують частиною загального відбору у командному міксті. Тобто до результату Вероніки Марченко було додано підсумок виступу Михайла Усача. На превеликий жаль, мусимо констатувати, що сумарного результату Вероніки та Михайла забракло, аби вийти у плей-оф у міксті. Сума «синьо-жовтих» робінгудів склала 1308 очок (657 у Марченко і 651 в Михайла) – це тільки 21-е місце, а в плей-оф, яке розпочнеться у міксті з 1/8 фіналу, виходять лише 16 дуетів. Тож Україна в цьому виді змагань зі стрільби з лука на Олімпіаді-2024 стала п’ятою непрохідною. Для порівняння наведемо результати трьох лідерів у міксті: Південна Корея – 1380, Німеччина – 1351, США – 1349.

Зазначимо, що Україна вдруге поспіль не проходить у плей-оф на Олімпіаді в міксті стрільби з лука. На попередніх Іграх-2020 у Токіо це не вдалося тандему у складі Олексія Гунбіна та Вероніки Марченко.

Додамо, що у звітній у кваліфікації стрільби з лука на Олімпіаді-2024 було встановлено три рекорди. Зокрема, представниця Південної Кореї Лім Сі Хьон (на фото вище) встановила світовий рекорд у жіночій кваліфікації – закінчила її з показником у 694 очки. Окрім рекорду Лім Сі Хьон, збірна Південної Кореї встановила ще два олімпійських рекорди – у жіночій команді (2046 очки) та міксті (1380 очок).

Прокрутити вгору