Віктор Бондаренко і Вікторія Пасічник – чемпіони Х літніх Всеукраїнських спортивних ігор ветеранів-2023 з баскетболу

У Тисовці, що знаходиться в Козівській сільській громаді Стрийського району Львівської області, відбулися турніри з баскетболу та баскетболу 3х3 в межах Х літніх Всеукраїнських спортивних ігор ветеранів-2023. У складі чоловічої команди Львова дві медалі, золоту в баскетболі 3х3 і бронзову в баскетболі, завоював Віктор Бондаренко (на фото нижче) – старший викладач кафедри спортивних та рекреаційних ігор (завідувач – доцент Валерій Мельник) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, а викладачка цієї кафедри Валерія Пасічник стала чемпіонкою у баскетболі 3х3.

У чоловічому турнірі з баскетболу за програмою Х літніх Всеукраїнських спортивних ігор ветеранів-2023 за титул переможця і красень-кубок та три комплекти медалей вели боротьбу вісім команд, які було сформовано з гравців вікової категорії 60 років і старше. Усі матчі проходили в форматі чотири періоди по вісім хвилин чистого ігрового часу. В разі нічиєї, призначався додатковий час..

На груповому етапі команди було розподілено на дві групи –
по чотири в кожному квартеті
:

група «А» – Кривий Ріг, Львів, Миколаїв, Житомир;

група «Б» – Дніпро, Івано-Франківськ, Київ, Київська область.

В кожному з квартетів команди зіграли турнір в одне коло, за підсумками якого по дві кращі команди з кожної групи виходили у фінальну пульку, де, знову ж таки в одне коло, розігрувалися місця з першого по четверте. Решта колективів на другій стадії грали у втішному турнірі за п’яте – восьме місця. При цьому результати матчів між командами, які грали в одній групі на попередньому етапі, зараховувалися їм і на фінальній стадії.

У складі команди Львова (на фото нижче), окрім Віктора Бондаренка, грали легендарні баскетболісти, імена яких добре відомі не тільки вболівальникам зі стажем, а саме: Віталій Детюк, Богдан Макар, Віталій Бібік, Юрій Фолюш, Валентин Маркін, Олександр Михайловський та Ярослав Золотий. Практично усі вони свого часу виступали у складі львівської команди СКА, яку у 80-ті роки минулого століття побоювалися практично усі суперники, причому не тільки з теренів України.

На попередньому груповому етапі баскетболісти міста Лева посіли у своєму квартеті «А» перше місце, достатньо впевнено обігравши усіх трьох суперників. А перемога над командою Миколаєва з рахунком 38:34 пішла львів’янам у залік фінального турніру. Адже саме колектив з берегів Південного Буга посів друге місце в групі і також, разом з галичанми, продовжив боротьбу за нагороди. У групі «Б» перше місце, також вигравши усі три свої поєдинки, посіла збірна ветеранів Києва. А другим учасником турніру за підсумкові перше – четверте місце від цього квартету стала команда з Дніпра.

Вирішальну частину турніру галичани та кияни розпочинали, вже маючи у своєму активі по одній перемозі. Натомість команди Миколаєва і Дніпра мали в пасиві по одній поразці. Однак вже після двох перших поєдинків фінальної частини шанси в кожного з чотирьох колективів на успішний фініш були практично однакові. Адже миколаївці зуміли дещо несподівано обіграти збірну Києва, а у львів’ян відверто не пішла гра в атаці у протистоянні з командою Дніпра, яка в підсумку обіграла суперників зі столиці Галичини з перевагою у десять ігрових очок – 32:22. Тож все вирішувалося у двох заключних іграх турніру – перед останнім туром в кожної команди було по одній звитязі та одній невдачі.

У передостанній грі турніру збірна Дніпра в четвертій, заключній чверті таки дотиснула команду Миколаєва. А в грі Львів – Київ, яка остаточно визначала хто на якому місці завершить фінальний турнір, основний ігровий час сильнішого не виявив. І тільки на останній секунді овертайму столичним баскетболістам вдалося таки вирвати звитягу з рахунком 32:30. Причому ситуація з вирішальним взяттям кошика суперника киянами була, м’яко кажучи, ну дуже неоднозначна. Остаточне рішення служителями Феміди на користь столичної команди було прийняте після тривалих дебатів, в ході яких справа навіть ледь не дійшла до бійки! Ось такі пристрасті були в цій грі. Але свого рішення арбітри не змінили, тож завершилася гра на користь команди Києва.

У підсумку збірні Києва і Дніпра в фінальному турнірі мали у своєму активі по дві перемоги, а команди Львова і Миколаєва – по одній. Згідно із Регламентом, за рівної кількості очок у двох команд, вище місце займав той колектив, який виграв у особистій зустрічі. Тож на найвищу сходинку медального подіуму зійшли баскетболісти збірної Києва. Дніпряни стали срібними призерами, а львів’яни – бронзовими. А от миколаївці, які єдині обіграли новоспечених чемпіонів, взагалі залишилися поза межами призової трійки і повернулися додому, що називається, з порожніми руками…

Втім, Віктор Бондаренко таки став чемпіоном Х літніх Всеукраїнських спортивних ігор ветеранів-2023. Щоправда, не з баскетболу, а з баскетболу 3х3, який у народі називають стрітболом (вуличний баскетбол). У заключний ігровий день змагань Віктор Іванович та його партнери по команді обіграли усіх суперників і стали володарями золотого комплекту медалей. Додамо, що аналогічного результату у цьому різновиді баскетболу досягла в жіночому турнірі й команда, за яку грала викладачка кафедри спортивних та рекреаційних ігор нашого закладу вищої освіти Валерія Пасічник.

Прокрутити вгору