Всеукраїнський захід до Міжнародного дня студентського спорту та урочисте закриття і нагородження переможців ХIХ Всеукраїнської літньої Універсіади – 2023/2024 (Фото)

Напередодні, 3-го жовтня поточного року, у Львові, на території навчально-спортивного комплексу «Скіф» Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського та в Львівському національному університеті ветеринарної медицини і біотехнологій імені Степана Ґжицького відбувся Всеукраїнський фізкультурно-оздоровчий захід до Міжнародного дня студентського спорту та урочисте закриття і нагородження переможців та призерів ХIХ Всеукраїнської літньої Універсіади – 2023/2024.

Звітний Всеукраїнський фізкультурно-оздоровчий захід серед студентів до Міжнародного дня студентського спорту було організовано Комітетом з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України спільно з Всеукраїнською громадською організацією «Спортивна студентська спілка України». Зазначимо, що урочисте закриття і нагородження переможців та призерів ХIХ Всеукраїнської літньої Універсіади – головного мультиспортивного студентського форуму національного рівня, яке було складовою даного заходу, вперше в історії приймав Львів, а відбувся він на базі двох університетів – Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського та Львівського національного університету ветеринарної медицини і біотехнологій імені Степана Ґжицького.

Зазначимо, що по всій Україні до участі у звітному святкуванні загалом долучилося близько 50000 студентів та студенток з майже 300 закладів вищої освіти. А учасниками дійства в центральному місці святкування, у Львові стали понад 500 студентів та студенток!

Перша частина дійства відбулася в актовій залі ЛНУВМБ імені Степана Ґжицького. Розпочалася вона вшануванням пам’яті усіх полеглих захисників України на війні з клятими москалями-окупантами хвилиною мовчання та виконанням Державного Гімну України камерним складом Народної хорової капели ЛНУВМБ імені Степана Ґжицького «Ватра» під керівництвом заслуженого працівника культури України Тетяни Купчак.

Першими учасників звітного заходу в режимі онлайн привітали українські олімпійські чемпіони та призери, а саме Ярослава Магучіх (чемпіонка Парижу-2024 і срібна призерка Токіо-2020 в стрибках у висоту), боксер Олександр Хижняк (чемпіон Парижу-2024 і срібний призер Токіо-2020) та Ірина Коляденко (срібна і бронзова призерка Парижу-2024 та Токіо-2020 відповідно з вільної боротьби), які ще зовсім недавно так само були студентами.

Далі до присутніх з привітаннями звернулися почесні гості:

Андрій Вітренко – заступник Міністра освіти і науки України

Іван Крулько – народний депутат України

Вадим Стеценко – голова Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України

Іван Парубчак – виконувач обов’язків ректора Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Гжицького

Ярослав Свищ – ректор Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського

Після привітань від українських зірок-олімпійців та почесних гостей, розпочалося нагородження закладів вищої освіти (1 – 6 категорія і без категорій) та регіонів (1 – 3 групи), які за підсумками змагань ХIХ Всеукраїнської літньої Універсіади-2023/2024 стали переможцями і призерами в загальнокомандному заліку.

Нагадаємо, XIХ літня Універсіада України-2023/2024 проводилась Комітетом з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України та Всеукраїнською громадською організацією «Спортивна студентська спілка України» з вересня 2023 року по серпень 2024 року. Учасниками змагань були студенти віком від 18-ти 27-ми років.

До програми Універсіади-2023/2024 входили змагання з 16-ти видів спорту: бадмінтону, баскетболу, боротьби вільної, боротьби греко-римської, важкої атлетики, водного поло, волейболу, гандболу, художньої гімнастики, дзюдо, легкої атлетики, регбі-7, стрільби з лука, настільного тенісу, тхеквондо та футбол. Загалом за нагороди вели боротьбу 30000 спортсменів (11000 студенток та 19000 тисяч студентів) з 24-х областей та міста Києва.

 

ПЕРЕМОЖЦІ ТА ПРИЗЕРИ СЕРЕД ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ

ПЕРША КАТЕГОРІЯ
(заклади вищої освіти фізичного виховання і спорту)

1. Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського
2. Національний університет фізичного виховання і спорту України, м. Київ
3. Харківська державна академія фізичної культури

ДРУГА КАТЕГОРІЯ
(заклади вищої освіти, які мають інститут (факультет) фізичного виховання і спорту)

1. Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка
2. Волинський національний університет імені Лесі Українки
3. Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

 

ТРЕТЯ КАТЕГОРІЯ
(заклади вищої освіти, у яких навчається більше 10000 студентів)

1. Західноукраїнський національний університет, м. Тернопіль
2. Національний університет «Львівська політехніка»
3. Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ

 

ЧЕТВЕРТА КАТЕГОРІЯ
(заклади вищої освіти, у яких навчається від 5000 до 10000 студентів)

1. Сумський державний університет
2. Хмельницький національний університет
3. Луцький національний технічний університет

 

П’ЯТА КАТЕГОРІЯ
(заклади вищої освіти, у яких навчається до 5000 студентів)

1. Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Гжицького
2. Національний університет «Одеська морська академія»
3. Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, м. Миколаїв

 

ШОСТА КАТЕГОРІЯ
(заклади вищої освіти, у яких навчається до 2 тисяч студентів)

1. Приватний вищий навчальний заклад «Академія рекреаційних технологій і права», м. Луцьк
2. Донбаська державна машинобудівна академія, м. Краматорськ
3. Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка

СЕРЕД УСІХ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ

1. Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського
2. Сумський державний університет
3. Національний університет фізичного виховання і спорту України

ПЕРЕМОЖЦІ ТА ПРИЗЕРИ СЕРЕД РЕГІОНІВ

ПЕРША ГРУПА
(змагались команди закладів вищої освіти Дніпропетровської, Запорізької, Львівської, Одеської, Харківської областей та міста Києва)

1. Львівська область
2. м. Київ
3. Харківська область

 

ДРУГА ГРУПА
(змагались команди закладів вищої освіти Вінницької, Донецької, Івано-Франківської, Миколаївської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Черкаської областей)

1. Хмельницька область
2. Тернопільська область
3. Черкаська область

 

ТРЕТЯ ГРУПА
(змагались команди закладів вищої освіти Волинської, Житомирської, Закарпатської, Кіровоградської, Київської, Луганської, Сумської, Херсонської, Чернівецької та Чернігівської областей)

1. Сумська область
2. Волинська область
3. Чернігівська область

По завершенні нагородження переможців та призерів ХIХ Всеукраїнської літньої Універсіади-2023/2024 учасники та почесні гості перемістилися на навчально-спортивний комплекс «Скіф» Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, де дійство продовжилося і кожен бажаючий мав нагоду долучитися до численних спортивних локацій як на самому стадіоні, так і в універсальному манежі та спеціалізованих залах, а також на майданчиках для різних видів спорту на свіжому повітрі.

У програмі були міні-турніри з легкої атлетики, волейболу, баскетболу 3х3, шахів, показові виступи та майстер-класи з фехтування, боксу, армреслінгу, пауерліфтингу, важкої атлетики, рукопашу гопак, бадмінтону, настільного тенісу, кіберспорту, інтерактивної стрільби, дартсу, воркауту, спортивного туризму (спелеологічний стенд, бігбол, шнурова траса, скеледром, спелеошафа).

Зазначимо, що усі майстер-класи проводили досвідчені тренери та провідні спеціалісти з видів спорту і майже усі вони диплом про вищу освіту здобули в стінах ЛДУФК імені Івана Боберського. Зокрема, на локації боксу заняття вів один з найвідоміших українських боксерів, випускник нашого закладу вищої освіти, заслужений майстер спорту Андрій Котельник – віце-чемпіон ХХVІІ Олімпійських Ігор-2000 в австралійському Сіднеї, чемпіон світу з боксу серед професіоналів за версією WBA.

По завершенні майстер-класу легендарний боксер поспілкувався з почесними гостями, в ході якого подарував заступнику Міністра освіти і науки України Андрію Вітренку книгу «CHAMPION», в якій йдеться про його шлях у спорті. Автор книги, відомий спортивний журналіст Василь Танкевич розповідає в ній про те, як хлопець з вулиці наполегливою та відчайдушною працею здобув собі ім’я в світовому боксі та став легендою українського спорту. Звісно, на згадку про зустріч Андрій залишив на книзі пам’ятний напис і автограф.

Серед змагань, що проводилися в рамках проведення звітного заходу, напевне, не можна не сказати про шаховий турнір, де у феєричній грі в бліц перемогу виборов студент другого курсу факультету фізичної культури і спорту нашого Університету, майстер спорту Дмитро Білецький. Будучи у статусі рейтинг-фаворита, він впевнено довів справу до перемоги – з восьми партій виграв сім, а ще в одній зіграв внічию, тим самим випередивши найближчих конкурентів на півтора пункти. Друге і третє місця вибороли також представники нашого закладу вищої освіти. Ростислав Гончаренко та Святослав Волощук набрали по шість очок, але за додатковими показниками вищу, другу позицію у підсумку посів останній.

Також дуже динамічними та яскравими вийшли у змаганнях з легкої атлетики змішані естафети 4х200 метрів (на фото нижче). У боротьбі серед збірних команд закладів вищої освіти Львівщини (окрім нашого Університету) першим на фініші був квартет студентів Національного університету «Львівська політехніка». Друге місце посів Львівський державний університет внутрішніх справ. Трійку призерів доповнив Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, який у боротьбі за місце на подіумі випередив Львівський національний аграрний університет.

Не менш цікавим та емоційним вийшов і забіг за участю збірних команд спортивно-практичних кафедр ЛДУФК імені Івана Боберського. Зазначимо, що в ньому на старті не було представників кафедри легкої атлетики – не гоже професіоналам Королеви спорту змагатися з аматорами у цій справі. Найшвидше дистанцію естафети подолали студенти кафедри футболу. Другий результат у представників кафедри фехтування, боксу і національних одноборств. Третіми на фініші були студенти кафедри водних та неолімпійських видів спорту.

Коли ж говорити загалом про вчорашні старти, то необхідно відзначити, що це був той випадок, коли було визначено переможців і призерів, але не було жодного, хто програв – усі після завершення змагань були у гарному гуморі.

А завершився Всеукраїнський захід до Міжнародного дня студентського спорту нагородженням викладачів нашого та інших закладів вищої освіти Львівщини та, як завжди, яскравими показовими номерами у виконанні «Театру спорт ЛДУФК імені Івана Боберського» під керівництвом доцента кафедри гімнастики, заслуженого працівника фізичної культури і спорту України Аліни Сениці та старшого викладача цієї кафедри Михайла Сениці.

Серед професорсько-викладацького складу Львівського державного університету фізичної культури
імені Івана Боберського відзначені
:

Подякою Міністерства освіти і науки України

Паєнок Олександр Станіславович – професор кафедри фізичної терапії та ерготерапії

 

Подякою від Комітету фізичного виховання та спорту МОН України

Петрина Леся Анатоліївна – доцент кафедри гімнастики

Первачук Ростислав Вікторович – доцент кафедри атлетичних видів спорту

Пазичук Олександр Васильович – викладач кафедри спортивних та рекреаційних ігор

Вишневецький Сергій Михайлович – старший викладач кафедри фехтування, боксу та національних одноборств

Кіщак Мар’яна Юріївна – викладач кафедри легкої атлетики

 

Подякою Львівського державного університету фізичної культури і спорту імені Івана Боберського

Руда Ірина Євгенівна – доцент кафедри гімнастики

Каратник Іван Васильович – доцент кафедри спортивних та рекреаційних ігор

Кленіна Ірина Юріївна – старший викладач кафедри спортивних та рекреаційних ігор

Бондаренко Віктор Іванович – старший викладач кафедри спортивних та рекреаційних ігор

Первачук Ростислав Вікторович – доцент кафедри атлетичних видів спорту

Товстоног Олександр Федорович – доцент кафедри атлетичних видів спорту

Сидорко Олег Юрійович – завідувач кафедри водних та неолімпійських видів спорту

Ковцун Василь Іванович – доцент кафедри спортивних та рекреаційних ігор

Згоба Віктор Лукович – викладач кафедри спортивних та рекреаційних ігор

Мельник Валерій Олександрович – завідувач кафедри спортивних та рекреаційних ігор

Західний Василь Романович – старший викладач кафедри легкої атлетики

Пазичук Олександр Васильович – викладач кафедри спортивних та рекреаційних ігор

Ткачек Василь Володимирович – старший викладач кафедри стрільби та технічних видів спорту

Вишневецький Сергій Михайлович – старший викладач кафедри фехтування, боксу та національних одноборств

Загура Федір Іванович – завідувач кафедри атлетичних видів спорту

Стефанишин Орест Мар’янович – відповідальному за спортивну роботу, доцент кафедри зимових видів спорту

А заключним акордом свята стало вручення іменних поло з логотипом Львівського державного університету фізичної культури
і спорту імені Івана Боберського трьом випускникам нашого закладу вищої освіти, які впродовж багатьох років прославляють
на спортивних аренах світу як Україну, так і наш Університет. Іменними поло відзначені
:

Андрій Котельник – заслужений майстер спорту з боксу, віце-чемпіон ХХVІІ Олімпійських Ігор-2000 в австралійському Сіднеї, чемпіон світу з боксу серед професіоналів за версією WBA, чемпіон Європи та переможець Кубка Європи

Катерина Крива – майстер спорту міжнародного класу з карате, дворазова чемпіонка Європи, бронзова призерка чемпіонату світу, багаторазова переможниця і призерка етапів Кубка світу

Ксенія Пантелєєва – заслужений майстер спорту з фехтування на шпагах, дворазова учасниця Олімпійських Ігор, бронзова призерка чемпіонату світу, срібна призерка чемпіонату Європи, дворазова чемпіонка і бронзова призерка Всесвітньої Універсіади, переможниця і призерка етапів Кубка світу.

 

Разом до Перемоги! Все буде Україна!

Прокрутити вгору