Євген Приступа зустрівся з Христиною Пограничною, Мартою Борис і Анастасією Пташник – медалістками ХХХІ Всесвітньої літньої Універсіади-2023 з художньої гімнастики (Фото)

Ректор Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, професор Євген Приступа у четвер, 31-го серпня, зустрівся зі студентками нині вже четвертого курсу кафедри гімнастики (завідувач – доцент Олег Бубела) нашого вишу – Христиною Пограничною, Мартою Борис і Анастасією Пташник, які на ХХХІ Всесвітній літній Універсіаді-2023 в китайському Ченду, змагаючись на турнірі з художньої гімнастики, до «синьо-жовтої» медальної скарбнички збірної України принесли п’ять нагород (дві золоті, дві срібні та одну бронзову) – найбільше серед усіх закладів вищої освіти нашої держави.

На зустріч з очільником рідного Університету медалістки студентського мультиспортивного форуму планетарного рівня прийшли разом зі своїм тренером – доцентом кафедри гімнастики нашого вишу, кандидатом наук з фізичного виховання і спорту, заслуженим тренером України Іриною Рудою та завідувачем кафедри гімнастики Олегом Бубелою. У зустрічі також взяли участь голова профспілкового комітету, завідувач кафедри легкої атлетики – доцент Ярослав Свищ та відповідальний за спортивну роботу в Університеті – доцент кафедри спортивних і рекреаційних ігор, кандидат наук з фізичного виховання і спорту Валерій Мельник.

Звісно, наші грації принесли з собою на зустріч з ректором здобуті на світовому спортивному студентському форумі в Ченду нагороди – медалі ХХХІ Всесвітньої літньої Універсіади-2023.

Впродовж розмови, яка розпочалася з привітань від ректора спортсменок та їхніх тренера й завідувача, дівчата та Ірина Євгенівна розповіли про пережиті емоції, свої враження та хід змагань. За їхніми словами, чи не найбільшими труднощами та побоюваннями на змаганнях в Ченду для них були питання акліматизації та різниці в часі. Адже українська команда з художньої гімнастики прибула до місця проведення Універсіади за лічені години до старту змагань. Тож навіть не вдалося як слід провести опробування помосту, на якому виступали грації. Але належна робота на тренувальних зборах, рівень майстерності дівчат та тренерський талант і досвід Ірини Рудої у сумі з відповідальним, по справжньому професіональним ставленням до всіх без винятку аспектів підготовки дали прекрасний результат.

Нагадаємо, на ХХХІ Всесвітній літній Універсіаді-2023 (FISU World University Games – 2023), яку з 28-го липня до 8-го серпня поточного року приймало китайське місто Ченду, Україну представляв 61 спортсмен з 29-ти закладів вищої освіти 15-ти регіонів. Серед них і четверо студентів Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського: Христина Погранична, Анастасія Пташник і Марта Борис (усі – художня гімнастика) та Соломія Трапезнікова (стрільба з лука).

Саме Христина Погранична завоювала для України першу нагороду Універсіади-2023, ставши срібною призеркою в особистому багатоборстві. Сталося це 30-го липня. А наступного дня підопічна Ірини Рудої поклала до медальної «синьо-жовтої» скарбнички й дві перші золоті нагороди – за перемоги в фіналах вправ з обручем та зі стрічкою. До завоювання двох медалей долучилися й Анастасія Пташник і Марта Борис. У складі збірної України в групових вправах вони здобули «срібло» в командному багатоборстві та «бронзу» у фіналі групової вправи з п’ятьма обручами.

Традиційно для подібних заходів, які незважаючи ні на що, відбуваються у нашому виші доволі часто (адже є приємні причини для цього), зустріч завершилася фотосесією і побажаннями Євгена Приступи дівчатам та їхньому тренеру й надалі переможно представляти рідний Університет та Україну на міжнародних змаганнях найвищого рівня, а також обіцянкою не лише за них вболівати, а й по можливості максимально допомагати і сприяти, як у питаннях навчання, так і в забезпеченні тренувального процесу.

Прокрутити вгору