Євген Ратушний та Іван Сисак допомогли збірній України з хокею у четвертій грі Чемпіонату світу-2024 здобути вольову перемогу над Іспанією

У столиці Литви Вільнюсі напередодні, 1-го травня, було зіграно матчі четвертого, передостаннього туру хокейного Чемпіонату світу 2024 року в Дивізіоні 1В, у якому виступає й національна команда України. Після перемог у трьох поєдинках поспіль над збірними Естонії, Нідерландів та Китаю з сумарним рахунком 21:0, підопічні Дмитра Христича здобули вольову звитягу над командою Іспанії – 6:1. У складі «синьо-жовтих» в лінії оборони грали двоє представників Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – минулорічний випускник бакалаврату факультету фізичної культури і спорту Євген Ратушний та магістрант другого року навчання цього факультету Іван Сисак.

Україна – Іспанія – 6:1 (0:0, 1:1, 5:0)

1 травня. Вільнюс (Литва). Twinsbet Arena. Початок – 12:30. 364 глядача

Судді: арбітри – Боряєв (Казахстан), Піраґіч (Хорватія); лайнсмени – Ш. Олівер (Канада), А. Озоліньш (Латвія).

УКРАЇНА: Дьяченко; Мережко – Сисак, Пересунько – Мазур – Трахт; Дахновський – Янішевський, Лялька – Захаров – Кривошапкін (2 хвилини штрафу); Андрейків (2) – Ратушний, Денискін – Є. Фадєєв – Ворона; Морозов – Садовіков – Бородай (2); Толстушко.

Головний тренер – Дмитро Христич.

ІСПАНІЯ: М. Ернандес; Балдріс – А. Ґарсія (2 хвилини штрафу), Муратет – Сабалья – Донат (2); Ґуерра – Де Бонілья, Ґранель – Карбонель – О. Рубіо; Енкінар – П. Фернандес; Торральба – Капільяс – А. Бурґос; Пантоха – Л.Х. Ернандес – Ґ. Ґонсалес; Ескартін, Мендісабаль (2).

Головний тренер – Лучіано Басіле.

Шайби: 0:1 – Ґ. Ґонсалес (Бонілья, Карбонель – у більшості), 23:13; 1:1 – Трахт (Пересунько), 36:13; 2:1 – Садовіков (Денискін, Лялька – у більшості), 43:28; 3:1 – Кривошапкін (Дахновський, Денискін), 45:12; 4:1 – Захаров (Бородай, Дахновський), 49:25; 5:1 – Садовіков (Є. Фадєєв, Лялька – у більшості), 51:12; 6:1 – Трахт (Пересунько, Мережко), 57:31.

Кидки по воротах: 40 (10 + 14 + 16) – 12 (4 + 4 + 4).

Штрафний час: 6 (2 + 2 + 2) – 6 (0 + 0 + 6).

Збірна України першою пропустила, але в підсумку переконливо перемогла іспанців у матчі четвертого туру Чемпіонату світу-2024 в дивізіоні 1В, який триває у литовській столиці Вільнюсі. Наші хокеїсти в’яло розпочали матч і змогли закинути першу шайбу лише наприкінці другого періоду. Зате на старті третього дуже швидко питання про переможця були зняті. Станіслав Садовіков записав до активу прем’єрний дубль у складі національної команди, а Олександр Пересунько, зробивши два асисти, одноосібно очолив список найкращих бомбардирів чемпіонату – 4 голи + 4 результативних передачі. А тепер про деякі деталі другого в історії протистояння хокейних збірних України та Іспанії. Нагадаємо, 8-го листопада 2012 року, в рамках олімпійського кваліфікаційного турніру до зимових Ігор-2014, на очах заповнених трибун київського Палацу спорту, очолювані Олександром Куликовим українці виграли в піренейців з рахунком 7:0.

На звітний матч наша збірна вийшла без одного з найрезультативніших за підсумками трьох турів гравців чемпіонату, оборонця Пилипа Пангелова-Юлдашева, котрий отримав матч-штраф за атаку суперника в область голови і шиї в попередньому матчі зі збірною Китаю. Як наслідок, у другу пару оборонців до Олексія Дахновського, котрий за цей місяць встиг пограти в парі ледь не з усіма колегами за амплуа, був переведений Олексій Янішевський.

Саму гру українці розпочали трохи в’яло, недостатньо сконцентровано. Моменти ніби й створювалися, але чіткості в завершальній фазі бракувало. Перший період закономірно завершився без закинутих шайб – 0:0. При цьому іспанці продемонстрували, що здатні і будуть агресивно контратакувати. І в підсумку на початку другої 20-хвилинки, коли наша команда вдруге в матчі опинилася в чисельній меншості, суперникам вдалося розіграти зайвого і в четвертому матчі на цьому турнірі таки розмочити українські ворота – 0:1.

Гол, звісно, збадьорив нашу команду, але довгий час шайба відмовлялася залітати за спину іспанському голкіперові. Розпечатати Марко Ернандеса вдалося лише в кінцівці другого періоду, коли Олександр Пересунько обікрав суперника на власній половині і вивів Данила Трахта з воротарем на побачення. Данило використав шанс майстерно, спрямувавши шайбу Ернандесові між щитків – 1:1.

А на початку третього періоду українці швидко повели в рахунку і закріпили перевагу. Спершу Станіслав Садовіков після зручної передачі Андрія Денискіна влучно підставив ключку на п’ятаку і допоміг команді реалізувати прем’єрну в цьому матчі більшість, а згодом втретє іспанські ворота вразив Гліб Кривошапкін. А остаточно вбив інтригу в матчі гол Віктора Захарова в середині третього періоду. В підсумку, коли пролунала фінальна сирена, на табло Twinsbet Arena горіли цифри 6:1.

Сьогодні, 2-го травня, на Чемпіонаті світу-2024 в Дивізіоні 1В у Вільнюсі вихідний. А завтра, 3-го травня, починаючи з 19:30 за київським часом на Twinsbet Arena розпочнеться фактично фінальний матч між збірними України та Литви, у якому й вирішиться доля першого місця і єдиної перепустки в Дивізіон 1А. Пряму трансляцію цього поєдинку можна переглянути на телеканалі «Суспільне Спорт».

Додамо, що в інших матчах четвертого туру збірна Естонії з мінімальним рахунком 3:2 вирвала перемогу у команди Нідерландів, а господарі турніру, хокеїсти Литви на «сухо» 3:0 дотиснули китайців, які тим самим за два останні поєдинки (проти українців і литовців) так і не спромоглися провести бодай одну результативну атаку.

Прокрутити вгору