Євген Ратушний та Іван Сисак допомогли збірній України з хокею виграти Чемпіонат світу-2024 і здобути путівку до Дивізіону 1А

Напередодні, 3-го травня, на льодовій арені Twinsbet Arena у столиці Литви Вільнюсі було зіграно матчі п’ятого, заключного туру хокейного Чемпіонату світу 2024 року в Дивізіоні 1В, на якому виступала й національна команда України. В очній грі з головним конкурентом в боротьбі за перше місце – збірною Литви, підопічні Дмитра Христича здобули впевнену перемогу з рахунком 4:1, вигравши усі три періоди – 1:0, 1:0, 2:1. У складі «синьо-жовтих» в лінії оборони грали двоє представників Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – минулорічний випускник бакалаврату факультету фізичної культури і спорту Євген Ратушний та магістрант другого року навчання цього факультету Іван Сисак, який у звітній грі відзначився асистом.

Литва – Україна – 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)

3 травня. Вільнюс (Литва). Twinsbet Arena. Початок – 19:30. 4260 глядачів

Судді: головні – Блоскі (Канада), Р. Маґнуссон (Швеція); лайнсмени – Ш. Олівер (Канада), Дж. Рей (США).

ЛИТВА: Армаліс; Алішаускас – Проценко (2 хвилини штрафу), Калейніковас – Чізас – Ґінтаутас; Ґусєвас (2) – Румсевічюс (2), Четвертак – Камеляускас – Кракаускас; Круковскі – Ципас, Бенджюс (2) – Ґрінюс – Думчюс; Кудревічюс (2) – Лаймутіс – Норейка; Сенют.

Головний тренер – Рон Паско.

УКРАЇНА: Дьяченко; Мережко – Сисак, Пересунько – Мазур – Трахт; Дахновський – Пангелов-Юлдашев, Лялька – Захаров – Денискін; Андрейків (4 хвилини штрафу) – Ратушний, Морозов – Є. Фадєєв – Ворона; Толстушко – Янішевський, Кривошапкін – Садовіков – Бородай.

Головний тренер – Дмитро Христич.

Шайби: 0:1 – Трахт (Мережко, Пересунько – у більшості), 09:19; 0:2 – Трахт (Сисак, Пересунько), 30:56; 0:3 – Денискін (Пангелов-Юлдашев, Мережко – у більшості), 53:54; 1:3 – Норейка (Кракаускас, Алішаускас – у більшості), 57:11; 1:4 – Пересунько (порожні ворота), 55:51.

Національна збірна України з хокею стала переможницею Чемпіонату світу 2024 року в Дивізіоні 1В! «Дубль» Данила Трахта, гол Андрія Денискіна, шатаут Богдана Дьяченка і майже бездоганна з точки зору тактики гра команди загалом принесла нашій збірній перемогу в фінальному протистоянні над литовцями і вивела нас на чисте перше місце з п’ятьма звитягами в п’яти матчах! А тепер про деталі вирішального протистояння на ковзанці Twinsbet Arena в столиці Литви.

Фінальний матч вперше на цьому чемпіонаті зібрав щось схоже на аншлаг. «Залисини» на трибунах одначе були і це пов’язано з тим, що квитки були надто дорогими. Це в кулуарах визнали зокрема й організатори. Не лише на цей матч, але на цей особливо: найдорожчі тікети вартували 70 євро, найдешевші – 23 євро…

Так чи інакше, збірна Литви отримала потужну домашню підтримку. Правда, на старті матчу, понад півперіоду українці приголомшили господарів скаженим темпом. Перевага нашої команди була просто величезною. Перед матчем, пригадуючи недавній товариський поєдинок команд, голкіпер литовців Мантас Армаліс говорив, що тоді в Електренаї його партнери надто часто вилучалися і цей фактор виявився визначальним. «У фіналі ми уникнемо такої кількості вилучень», – запевняв не то вболівальників, не то себе Мантас.

Вже перший період показав, що стримувати українців без порушень литовцям складно. І їх щастя, що наші хокеїсти не використали першу більшість у самому дебюті. А всі передумови для цього були. Тоді збірна Литви вистояла. А ось другу більшість у середині періоду гості реалізували. То Данило Трахт майстерним кидком у ближню дев’ятку з лівого кола для вкидання відкрив рахунок.

Невдовзі після того збірна України грала в більшості втретє в матчі, але провела цей відрізок вже не так переконливо. І взагалі кінцівка першого періоду була за литовцями. Не то шалений старт відібрав у нашої команди трохи сил, не то господарів погнали вперед трибуни. Швидше – те й інше. Як наслідок, українці провели приблизно сім непростих хвилин, у яких довелося продемонструвати виключну самовідданість. Крім того, надійно грав у воротах Богдан Дьяченко. А перед самою сиреною на перерву Маріюс Думчюс опинившись із Богданом віч-на-віч, не влучив у ворота.

Поступаючись збірній України в техніці і швидкості, литовці намагалися взяти своє самовіддачею і нав’язати суперникові силовий хокей. Власне, в тому ключі завершувався перший період і розпочинався другий. У цьому відрізку українцям довелося потерпіти і попрацювати без шайби. Але щойно суперник отримав четверте в матчі вилучення, як перевага повернулася до нашої команди. Другу шайбу наші хокеїсти закидали вже в рівних складах, але то був наслідок гри в нерівних складах. Автором другого голу знову став Трахт, який у дотик замкнув поперечну передачу магістранта нашого університету Івана Сисака зліва.

То була ідеальна з точки зору тактичної виучки гра збірної України, яка завершилася справедливою перемогою. Богдан Дьяченко вже вкотре продемонстрував вміння зіграти наднадійно у вирішальних матчах. Раніше, правда, ця риса була характерна Богданові найперше на клубному рівні, а тепер перенеслася вже й на матчі національної збірної.

У третьому періоді наші хокеїсти повністю контролювали хід матчу і закинули третю шайбу, отримавши чергову чисельну більшість. Литовці спробували повернутися в гру, отримавши наприкінці матчу більшість і, знявши воротаря, її реалізували – 1:3. Однак щойно Віталій Андрейків повернувся з лави штрафників, як Олександр Пересунько в рівних складах вразив порожні ворота, став найкращим бомбардиром чемпіонату і зняв питання про переможця – 1:4!

Тож п’ять перемог з п’яти з фантастичною різницею шайб 31:2. Ми чемпіони Дивізіону 1В і після семирічної відсутності повертаємося в Дивізіон 1А. З чим усіх українців напередодні Великодня і вітаємо!

Додамо, що в інших поєдинках заключного ігрового дня Іспанія мінімально, з рахунком 1:0 обіграла Нідерланди в матчі «життя» за збереження прописки у Дивізіоні 1В. Тож хокеїсти Країни тюльпанів опускаються в Дивізіон 2А, а їхнє місце в наступному році займе збірна Хорватії. А в грі за «бронзу» Естонія перемогла Китай – 3:1.

Приз найкращого голкіпера отримав воротар збірної Литви Мантас Армаліс, захисника – капітан збірної України Ігор Мережко (третій чемпіонат поспіль), а нападника – капітан збірної Естонії Роберт Рооба. Найкращим бомбардиром став українець Олександр Пересунько, який за системою «гол + пас» набрав 11 очок (5 + 6). На другому і третьому місцях вищезгадані Ігор Мережко – 9 (4 + 5) та Роберт Рооба – 8 (5 + 3).

ПІДСУМКОВА ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ:

1. Україна – 15 очок (шайби 31–2)
2. Литва – 12 (16–7)
3. Естонія – 8 (11–20)
4. Китай – 6 (11–16)
5 Іспанія – 4 (6–20)
6. Нідерланди – 0 (4–10)

Прокрутити вгору