Юлія Джима на чемпіонаті світу-2024 з біатлону у складі збірної України посіла п’яте місце в жіночій естафеті

Напередодні, 18-го лютого поточного року, завершився 57-й за ліком чемпіонат світу-2024 з біатлону, який відбувся на лижних трасах та стрільбищі Vysoсina Arena в чеському Нове Мєсто–на–Мораві. Збірна України свій кращий результат на планетарному форумі показала в жіночій класичній естафеті, яка відбулася в суботу, 17-го лютого. «Синьо-жовтий» квартет у складі Ірини Петренко, Юлії Джима (випускниця магістратури Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського), Анастасії Меркушиної та Христини Дмитренко в підсумку фінішували на п’ятій позиції.

До заявки збірної України на жіночу естафетну гонку 4х6 км зі стрільбою на двох вогневих рубежах потрапили Ірина Петренко, Юлія Джима (на фото вище), Анастасія Меркушина та Христина Дмитренко. «Синьо-жовті» втретє у сезоні виступили таким складом, Нагадаємо, на етапі Кубка світу у німецькому Рупольдингу українки стали п’ятими, що стало найкращим результатом у жіночій естафеті за два останні роки. На звітній естафеті наші дівчата стартували під восьмим номером. Гонку розпочала Ірина Петренко, а в ролі фінішерки виступила Христина Дмитренко.

Ірина Петренко (на фото нижче – №8) на першому етапі використала лише один додатковий патрон. Після другої стрільби вона йшла на сьомому місці, однак на передачі естафети Юлії Джимі втратила три позиції, програвши на останньому колі кілька секунд суперницям Бельгії, Фінляндії та Польщі.

Юлія Джима, яка вступила у гонку з відставанням у 47,9 секунди від лідерки, чисто відпрацювала на першому вогневому рубежі й повернула Україну на сьоме місце. На «стійці» вона використала один додатковий патрон і прийшла на передачу естафети сьомою, відстаючи від Естонії, що несподівано вирвалась на першу сходинку, на 42,8 секунди.

Анастасія Меркушина на своєму етапі на двох вогневих рубежах сумарно використала одразу п’ять додаткових патронів. На передачі естафети українка зберегла сьому позицію, однак відставання від Франції, яка повернулась на перше місце, склало уже майже півтори хвилини.

На останньому етапі Христина Дмитренко безпомилково пройшла «лежку», показавши найкращий результат за швидкострільністю, однак на «стійці» використала три додаткові патрони. Попри це, завдяки штрафним колам інших команд, Дмитренко піднялась на п’яте місце на виході зі стрільбища. У підсумку Христина зберегла цю позицію до фінішу, тож Україна – п’ята у жіночій естафеті.

А перемогу у гонці, попри два кола штрафу, здобула збірна Франції. Чемпіонками світу в естафеті стали Жюстін Бреза-Буше, Лу Жанмонно, Софі Шово і Жюлія Сімон. Срібні нагороди виборола збірна Швеції, а володарками бронзових медалей стали біатлоністки з Німеччини. Додамо, що одні з головних претендентів на місце на медальному подіумі – команди Норвегії та Італії – в підсумку посіли лише 10-те і 11-те місця відповідно.

БІАТЛОН. LVII ЧЕМПІОНАТ СВІТУ2024

Нове Мєсто–на–Мораві (Чехія). Vysoсina Arena

17 лютого

КЛАСИЧНА ЖІНОЧА ЕСТАФЕТА
(21 команда)

1. Франція – (2+11) 1:15.00,8
2. Швеція – (1+12) +38,3
3. Німеччина – (0+9) +1.14,2
4. Естонія – (0+11) +1.40,1
5. Україна – (0+10) +2.08,8
6. Польща – (0+3) +2.14,6
7. Чехія – (2+12) +2.22,7
8. Австрія – (2+9) +2.34,4
9. Швейцарія – (3+6) +3.29,3
10. Норвегія – (5+16) +3.42,8
11. Італія – (2+9) +4.49,9
12. Канада – (0+13) +5.08,0

Прокрутити вгору