Юлія Ткач – найкраща спортсменка Львівщини за підсумками лютого 2024 року

На традиційному щомісячному голосуванні членів виконкому Відділення Національного олімпійського комітету України у Львівській області було визначено найкращого спортсмена Львівщини лютого 2024 року. За підсумками голосування переможницею останнього місяця зими поточного року названо заслуженого майстра спорту України з вільної боротьби Юлію Ткач – зіркову випускницю кафедри атлетичних видів спорту та аспірантури Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, кандидата наук з фізичного виховання і спорту.

Одна з найбільш досвідчених та титулованих борчинь національної жіночої збірної України Юлія Ткач на чемпіонаті Європи-2024 в столиці Румунії Бухаресті захищала спортивну честь синьо-жовтого прапора у ваговій категорії до 62 кг, де за нагороди змагалися 16 борчинь. Початок для триразової чемпіонки Європи (2011, 2012, 2020) та золотої медалістки ІІ Європейських ігор-2019 видався напрочуд вдалим. В 1/8 фіналу вона здобула технічну перемогу з рахунком 11:0 над туркенею Ебру Дагбасі. Однак у чвертьфіналі досвідчена 34-річна українка не встояла під тиском атак Луїзи-Хельги-Герди Німеш з Німеччини, зазнавши поразки – 1:7. Втім, завдяки виходу німкені до «золотого» фіналу, Юлія Ткач пробилась у втішні сутички за «бронзу».

Своїм шансом стати призеркою Євро-2024 34-річна уродженка Ковеля Волинської області скористалася на всі сто відсотків. За путівку в один з двох «бронзових» фіналів Юлія впевнено здолала супротив борчині з Польщі Александри Вольчинської. Заробивши на старті сутички два бали, українка вже на 85-й секунді поклала суперницю на туше – чиста перемога.

А в безпосередній боротьбі за місце на третій сходинці медального подіуму опоненткою Ткач була Йоханна Ліндборг зі Швеції. Сутичка розпочалася дещо нервово і в одному з епізодів українка пропустила контратаку скандинавки – 0:2. Втім, ще до перерви Юля зуміла не тільки вирівняти становище, а й повела в рахунку з перевагою у чотири бали – 6:2. А на початку другого періоду збільшила різницю до шести пунктів – 8:2. Втім, Ліндборг не мала наміру передчасно здаватися титулованій українці і зуміла наприкінці протистояння наблизитися на відстань двох балів – 8:6. Однак Ткач не втратила контроль над ситуацією і завдяки, перш за все грамотним діям в обороні, втримала переможний рахунок і тим самим здобула свою четверту за ліком континентальну «бронзу» в кар’єрі.

Додамо, що найкращими тренерами Львівщини у лютому-2024 стали наставники Юлії – заслужені тренери України Олександр Ткач і Юрій Копитко.

Нагадаємо, що минулого, 2023 року Юлія Ткач двічі визнавалася найкращою спортсменкою місяця Львівщини – за підсумками лютого та вересня. Окрім того, разом з Юлією Коростильовою (стрільба кульова) та Віталієм Вергелесом (веслування на байдарках і каное) Юлія Ткач була визнана найкращою спортсменкою Львівщини за підсумками 2023 року.

Прокрутити вгору