Юлія Ткач-Остапчук – срібна призерка Євро-2023 з вільної боротьби

У хорватському Загребі триває чемпіонат Європи 2023 року зі спортивної боротьби. Напередодні відбулися медальні сутички у перших п’яти вагових категоріях турніру з вільної боротьби серед жінок. В активі українок три срібні нагороди, одну з яких завоювала заслужений майстер спорту Юлія Ткач-Остапчук (на фото – крайня зліва) – випускниця Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

Загалом за нагороди чемпіонату Європи-2023 зі спортивної боротьби (греко-римській, в якій змагаються лише чоловіки, а також вільній серед жінок і чоловіків) у Загребі змагаються 463 спортсмени з 34 країн Старого Світу. Збірна України на континентальному форумі виступає у повному складі.

Першими нагороди Євро-2023 у столиці Хорватії розіграли борці вільного стилю. Українці здобули три нагороди. «Золото» у ваговій категорії до 79 кг виборов Василь Михайлов, який у фіналі з рахунком 3:1 переміг чемпіона Європи-2022 грека Георгіоса Кугіумцідіса. Бронзовими призерами стали Ерік Арушанян та Ігор Никифорук, які змагалися у вагових категоріях до 65 кг і до 70 кг відповідно.

Слідом за ними переможців та призерів визначають представниці прекрасної статі, які боротьбу за медалі розпочали у середу, 19-го квітня, а завершать її сьогодні. Випускниця кафедри атлетичних видів спорту (завідувач – доцент Федір Загура) та аспірантури нашого Університету, кандидат наук з фізичного виховання і спорту (науковий керівник – доцент Андрій Окопний) – Юлія Ткач-Остапчук у Загребі захищала спортивну честь синьо-жовтого прапора у ваговій категорії до 59 кг, де боротьбу за нагороди вели 11 атлеток.

Свій похід за черговою, десятою (!!!) нагородою континентальних форумів 33-річна львів’янка волею жереба розпочала з чвертьфінальної стадії сутичкою проти Сандри Парушевскі з Німеччини. Суперниця виявилася непростою, але у в’язкій боротьбі свої три бали за виконання технічних дій Юля таки отримала. Цього виявилося достатньо для перемоги. Адже німкеня так і не спромоглася бодай «розмочити» рахунок. У підсумку перемога Ткач-Остапчук – 3:0.

Значно простішою для українки видалася півфінальна сутичка, де вона, набравши десять балів і знову не дозволивши суперниці заробити бодай один бал, достроково здобула технічну перемогу (10:0) над представницею Азербайджану Альоною Колеснік.

Другою фіналісткою Євро-2023 у ваговій категорії до 59 кг серед жінок стала борчиня з Молдови, чинна володарка титулу Анастасія Нікіта, яка в іншому півфіналі, як і Юлія Ткач-Остапчук, над своєю суперницею з Туреччини Едою Текін здобула дострокову технічну перемогу з рахунком 10:0.

Зазначимо, що два місяці тому Ткач-Остапчук і Нікіта зустрічалися в очному протистоянні на турнірі в Олександрії (Єгипет). Тоді перемогла Юлія. Звісно, українські шанувальники спорту сподівалися на її звитягу й цього разу. Однак сталося спортивне нещастя – через погане самопочуття Юлія Ткач-Остапчук змушена була відмовитися від проведення сутички і тим самим їй було зараховано технічну поразку.

Тож чемпіонкою Євро-2023 стала молдаванка Анастасія Нікіта (на фото – друга зліва), а українка Юлія ТкачОстапчук – срібний призер. «Бронзовий» щабель медального подіуму розділили вище згадана німкеня Сандра Парушевскі та ОтеліяАннетте Хоей (на фото – перша і друга справа відповідно).

Додамо, що в кар’єрі Юлії це друге «срібло» чемпіонатів Європи. Тож тепер у неї рівно десять нагород з головних змагань Старого Світу – три «золота», два «срібла» і три «бронзи» Євро, а ще вона золота та срібна медалістка Європейських ігор 2019 і 2015 років відповідно. Окрім того, в іі колекції нагород чотири медалі з чемпіонатів світу – золота, срібна і дві бронзові.

На жаль, програли свої фінальні сутички в перший день медальних поєдинків жіночого турніру й дві інші українки. У ваговій категорії до 50 кг львів’янка Оксана Лівач, яка претендувала на свій другий континентальний титул, з рахунком 4:9 поступилася легендарній Марії Стаднік, яка є уродженкою села Пісочне Червоноградського району Львівської області та випускницею ЛДУФК імені Івана Боберського, але вже багато років виступає за Азербайджан. Додамо, що Марія у Загребі здобула свій дев’ятий титул чемпіонки Європи. Бронзовими призерками у цій вазі стали італійка Емануела Люцці та Евіна Демірхан з Туреччини.

А в «золотому» фіналі вагової категорії до 68 кг Алла Белінська з рахунком 3:10 програла бронзовій призерці Євро-2022 Юліані Янєвій. Третє місце у цій вазі розділили Колумба Ларрок’є з Франції та туркеня Несрін Бас.

За крок до медального подіуму змагань у ваговій категорії до 76 кг зупинилася українка Анастасія Осняч-Шустова, яка вищу освіту здобула у стінах нашого Університету. В 1/8 фіналу вона достроково (технічна перемога з рахунком 11:0) виграла у Енріки Ріналді з Італії, а в чвертьфінальній сутичці за балами, але на «сухо» (6:0) здолала супротив гречанки Агоро Папавасілєу. На жаль, у півфіналі Анастасія, хоча й заробила чотири бали, однак у підсумку зазнала технічної поразки з рахунком 4:14 від борчині з Туреччини Ясеміни Адар.

На жаль, невдача спіткала українку і в одному з двох «малих» фіналів, де розігрувалися бронзові медалі. У рівній боротьбі вона з різницею у два бали (3:5) поступилася Каталіні Аксенте з Румунії. Остання «бронзовий» щабель медального подіуму розділила разом з француженкою Сінті-Ванессою Вескан. А чемпіонкою Євро-2023 стала кривдниця Анастасії Осняч-Шустової туркеня Ясемін Адар, яка в очній сутичці за «золото» з австрійкою Мартіною Кунц, за рівного рахунку (2:2), здобула перемогу завдяки додатковим показникам.

Додамо, що чемпіонки та призерки в решті п’яти вагових категорій жіночого турніру визначаться сьогодні, 21-го квітня, ввечері. У вазі до 72 кг боротьбу за місце на медальному подіумі продовжує й українка Людмила Павловець-Тичина – ще одна випускниця ЛДУФК імені Івана Боберського.

Також сьогодні вранці розпочалися змагання Євро-2023 серед майстрів греко-римської боротьби. Завершиться континентальний форум у столиці Хорватії Загребі в неділю, 23-го квітня.

Прокрутити вгору