Юлія Ткач – віце-чемпіонка світу з вільної боротьби

У столиці Сербії Белграді, де триває чемпіонат світу 2023 року з трьох видів спортивної боротьби – вільної серед чоловіків і жінок та греко-римської серед атлетів сильної статі, сьогодні, 21-го вересня, завершаться змагання представниць прекрасної статі. Однак дві представниці Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – зіркові випускниці кафедри атлетичних видів спорту (завідувач – доцент Федір Загура) Юлія Ткач і Оксана Кухта-Гергель – свої виступи на планетарному форумі уже завершили.

Одна з найбільш досвідчених борчинь національної жіночої збірної України Юлія Ткач, якій за п’ять днів, 26-го вересня, виповниться 34 роки, на чемпіонаті світу в Белграді захищала спортивну честь синьо-жовтого прапора у ваговій категорії до 59 кг, де за нагороди змагалися 22 атлетки. Волею жереба підопічна заслужених тренерів України Олександра Ткача і Юрія Копитка (перший тренер – Анатолій Мілехін, а впродовж 2002–2009 років тренувалась у заслуженого тренера України Андрія Пістуна, який вищу освіту також здобув у нашому виші) свій черговий похід на медальний подіум планетарного форуму розпочала з 1/8 фіналу. Її першою суперницею була росіянка анастасія сідєльнікова, яка виступала під нейтральним статусом.

Початок протистояння був за суперницею українки, яка повела в рахунку 4:1. Однак Юля зуміла переломити хід подій на килимі на свою користь. В середині другого періоду (сутичка триває два періоди по три хвилини) вона «збила» росіянку в партер і зайшла їй за спину, за що отримала два бали. Таку саму оцінку рефері дав їй за «накат». Тож рахунок з 1:4 для Ткач змінився на 5:4 – уже на її користь. Втім, Юля продовжила свою атаку і поклала представницю країни-агресорки на лопатки! Не має сумнівів, що наші воїни ЗСУ так само вчинять з рашистами-загарбниками на полі бою, звільняючи рідну землю від смердючих москалів… Додамо, що феєричний камбек Юлії Ткач у її очному протистоянні з росіянкою тривав 4 хвилини 31 секунду. Звісно, що ні до початку, ні по завершенні сутички українка не потисла руку москалисі.

Не менш впевнено Ткач провела і чвертьфінальне протистояння проти норвежки Отіли-Аннетте Хойте. Представниця Країни Вікінгів, щоправда, на відміну від росіянки, не дозволила українці покласти себе на лопатки. Однак за шість хвилин сутички не спромоглася набрати бодай один бал. Натомість Юля заробила п’ять пунктів і в підсумку рефері підняв саме її руку на знак «сухої» впевненої перемоги за балами – 5:0. А от в півфіналі проти німкені Елени-Хайке Брюггер, аби покласти суперницю на туше, Ткач вистачило 73 секунди (на фото нижче). Причому на цей момент вона уже вела в рахунку 2:0.

Суперницею Юлії Ткач у «золотому» фіналі була китаянка Чжанг Ці, яка в іншому півфіналі за балами, з рахунком 5:1, здолала супротив Дженніфер Пейдж-Роджерс зі США. Зазначимо, що на минулорічному чемпіонаті світу борчиня з Піднебесної зазнала прикрої невдачі в сутичці за «бронзу». Тож тепер вона, гарантувавши собі нагороду, прагнула досягти максимального результату. Звісно, українка також виходила на фінал з мріями про «золото». Протистояння видалося неймовірно напруженим, з невеликою кількістю результативних технічних дій. Загалом на двох суперниці набрали п’ять балів, а коли пролунала сирена про закінчення шести хвилин боротьби, на табло горіли цифри 4:1 на користь Чжанг Ці.

Зауважимо, що для Юлії Ткач це вже п’ята нагорода з чемпіонатів світу. У її колекції тепер є «золото» Ташкенту-2014, «срібло» Парижу-2017 і Белграду-2023 та «бронза» Лас-Вегаса-2015 і Будапешта-2018. А ще в свої майже 34 роки Юля, окрім блискучих успіхів на борцівських килимах, стала кандидатом наук з фізичного виховання і спорту та народила двох синочків, яких виховує разом зі своїм чоловіком і одним з тренерів Олександром Ткачем…

Додамо, що разом з Чжанг Ці та Юлею Ткач – золотою і срібною медалістками чемпіонату світу-2023 у ваговій категорії до 59 кг, на «бронзову» сходинку медального подіуму зійшли вище згадані Отіла-Аннетте Хойте з Норвегії та американка Дженніфер Пейдж-Роджерс (на фото нижче). Скандинавка у першому «малому» фіналі за балами з рахунком 5:1 перемогла Елену-Хайке Брюггер з Німеччини. А борчиня з США в іншому поєдинку за «бронзу» на туше рівно, за 100 секунд, поклала Альону Колеснік з Азербайджану. При цьому на цей момент американка впевнено вела у рахунку за балами – 4:0. Слід зауважити, що місце на подіумі цьогорічного чемпіонату світу принесло кожній з призерок і ліцензію на ХХХІІІ літні Олімпійські ігри, які влітку 2024 року прийматиме столиця Франції Париж.

Переможно розпочала чемпіонат світу-2023 у Белграді й інша випускниця нашого закладу вищої освіти – Оксана Кухта-Гергель, яка змагалася у ваговій категорії до 65 кг, де нагороди виборювали 17 атлеток. В 1/8 фіналу вона впевнено здобула технічну перемогу над Іриною Казуліною із Казахстану. Рефері зупинив сутичку, коли через 5 хвилин 6 секунд від її початку на табло загорілися цифри 13:2 на користь українки.

У чвертьфіналі суперницею Оксани була Тетяна Павлава, яка мала статус нейтральної атлетки. Поступаючись на п’ятій хвилині протистояння з рахунком 1:4, Кухта-Гергель пішла на ризик, але в підсумку опинилася на туше… На жаль, Павлава програла у півфіналі, що називається, без шансів Макей-Еллен Кілті зі США (технічна поразка 0:10 за 2 хвилини 29 секунд) і тим самим позбавила українку шансу у втішних сутичках поборотися за «бронзу». В фінальній класифікації Оксана Кухта-Гергель посіла сьоме місце.

Додамо, що чемпіонко світу у цій ваговій категорії стала японка Озакі Нонока. Срібну нагороду завоювала вище згадана американка Макей-Еллен Кілті, а «бронзу» розділили Мімі Хрістова з Болгарії та китаянка Лілі Лілі.

Прокрутити вгору