Юрій Ідзінський, Іван Кусяк та Василь Шуптар – чемпіони України-2024 з вільної боротьби. Тимур Гудима – срібний призер

В Івано-Франківську, на килимах тамтешнього спорткомплексу Коледжу фізичного виховання впродовж минулих вихідних, 15-го і 16-го червня, відбувся Чемпіонат України 2024 року з вільної боротьби. За нагороди головного змагання сезону національного рівня в десяти вагових категоріях загалом вели боротьбу 167 борців з 18-ти областей та міста Києва. Серед лауреатів звітного турніру й четверо представників кафедри атлетичних видів спорту (завідувач – доктор педагогічних наук Федір Загура) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – троє наших борців стали чемпіонами та ще один виборов срібну медаль.

Одразу двоє представників нашого закладу вищої освіти – студент третього курсу факультету фізичної культури і спорту Тимур Гудима та випускник Іван Кусяк, які виступають за команди Львівської та Івано-Франківської областей відповідно, пробилися у фінал змагань вагової категорії до 74 кг (на фото вище – на другій і першій сходинках медального подіуму відповідно), де за нагороди вели боротьбу рівно два десятки атлетів. Тимур на шляху до головної сутички почергово здолав супротив чотирьох опонентів – Володимира Мусієнка з Сум (перемога за балами з рахунком 9:2), одесита Владислава Лотюка (технічна перемога – 14:4 за 4 хвилини 20 секунд), Івана Білейчука з Івано-Франківська (технічна перемога – 13:2 за 4 хвилини рівно) та полтавчанина Богдана Олійника (перемога за балами з рахунком 2:0).

Іван Кусяк, який дістався фіналу в іншій гілці турнірної сітки цієї вагової категорії, також на шляху до «золотої» сутички переміг почергово чотирьох суперників – Івана Гребенюка з Дніпропетровщини (технічна перемога – 11:0 за 4 хвилини 57 секунд), киянина Гора Оганесяна (неявка), Максима Школьняка з Хмельницького (технічна перемога – 10:0 за 1 хвилину 49 секунд) та Микиту Моргуна з Полтави (технічна перемога – 10:0 за 2 хвилини 4 секунди).

Тимур Гудима рік тому на Чемпіонаті України-2023 у Львові став срібним призером, поступившись у фіналі. Тож звісно, цього разу він виходив на вирішальну сутичку з твердим наміром з другої спроби таки здобути чемпіонський титул. Однак в підсумку, як засвідчив розвиток подій у «золотій» дуелі, саме надмірне бажання перемогти зіграло з ним злий жарт. Рішуче кинувшись в атаку у середині першого періоду, Тимур, що називається, сам попав у полон. Більш досвідчений Іван Кусяк скористався його помилкою, як то кажуть, на всі сто – впіймав суперника на контрприйом, провів низку атакувальних дій і здобув дострокову технічну перемогу з рахунком 10:0. Для цього йому знадобилося менше одного періоду – 2 хвилини 35 секунд.

Додамо, що «бронзовий» щабель медального подіуму в цій ваговій категорії розділили полтавчани Богдан Олійник та Микита Моргун.

Найбільше учасників – 26 – було заявлено у ваговій категорії до 70 кг, де головним претендентом не лише на призове місце, а й на чемпіонство, ще до початку змагань більшість фахівців називала Василя Шуптаря – ще одного випускника ЛДУФК імені Івана Боберського, котрий так само, як і вище згаданий Іван Кусяк, на всеукраїнському рівні захищає спортивну честь Тернопільщини.

Волею жереба свій шлях до завоювання чемпіонського титулу призер чемпіонатів світу та Європи, майстер спорту міжнародного класу Василь Шуптар розпочав з 1/8 фіналу, де за 3 хвилини 21 секунду здобув дострокову технічну перемогу над одеситом Дмитром Веліксаром з рахунком 11:0. Жодного балу Василь не дозволив набрати й Івану Семенову з Дніпропетровської області, який був його суперником у чвертьфіналі. Щоправда, достроково перемогти йому не вдалося. Але виграш за балами – 5:0 – також свідчить про достатньо впевнену перемогу галичанина. Не встояв під тиском Василя Шуптаря і його суперник по півфіналу – представник команди господарів чемпіонату Андрій Свирид з Івано-Франківська. Сутичка завершилася на користь Василя за балами з рахунком 3:0.

Не менш впевнено до фіналу пройшов і Олексій Борута з Київської області – чемпіон Європи серед молоді вікової категорії U-23. Тож безпосереднє протистояння за «золото» очікувалося з величезним інтересом як у вболівальників, так і серед фахівців. Одразу скажемо, що в цілому фінал не розчарував. Боротьба за чемпіонський титул видалася рівною, а інтрига зберігалася впродовж усіх шести хвилин (два періоди по три хвилини), передбачених правилами змагань. В підсумку Василь Шуптар здобув перемогу за балами з рахунком 4:1 і став володарем титулу чемпіона України та золотої медалі. В Олексія Борути срібна нагорода, а «бронзу» розділили Нарек Погосян з Київської області та Іван Семенов з Дніпропетровщини.

Завершував традиційно чемпіонат фінал у найважчій ваговій категорії – до 125 кг (12 учасників), до якого пробилися досвідчений Олександр Колдовський з Тернополя та 24-річний майстер спорту міжнародного класу, львів’янин Юрій Ідзінський – випускник магістратури факультету фізичної культури і спорту нашого закладу вищої освіти поточного 2023/2024 навчального року. На шляху до фіналу вихованець заслужених тренерів України Віктора Глібенка і Романа Проціва (обидва – випускники ЛДУФК імені Івана Боберського) провів три сутички, в яких почергово переміг свого партнера по збірній Львівської області Владислава Степчука (перемога за балами з рахунком 9:0), Івана Снігура з Чернівців (технічна перемога – 11:0 за 2 хвилини 42 секунди) та киянина Віктора Кикотя, якого поклав на туше на 28-й секунді. При цьому на той момент Юрко вже вигравав з рахунком 2:0…

Свого опонента по фіналу Олександра Колдовського достроково перемогти Юрію Ідзінському не вдалося. Втім, його звитяга в безпосередній боротьбі за «золото» жодних сумнівів ні в кого не викликала. За шість хвилин протистояння підопічний Віктора Глібенка і Романа Проціва, як і в попередніх трьох поєдинках, не дозволив супернику провести жодної технічної дії. Водночас сам заробив три бали і тим самим здобув перемогу з рахунком 3:0 та захистив титул чемпіона України, який він вперше завоював рік тому в рідному Львові.

Додамо, що разом з новим-старим чемпіоном України на медальний подіум зійшли володар срібної нагороди Олександр Колдовський з Тернополя та вище згаданий львів’янин Владислав Степчук і Володимир Кочанов з Харкова, які розділили «бронзу».

Прокрутити вгору