Юрій Ковальчук – срібний призер та володар ексклюзивної унікальної медалі Чемпіонату Європи-2024 з сучасного п’ятиборства (Фото)

У Будапешті впродовж восьми днів, з 7-го по 14-те липня поточного року, тривали баталії Чемпіонату Європи-2024 з сучасного п’ятиборства. У складі національної збірної України в столиці Угорщини за нагороди континентального форуму змагалися й двоє представників кафедри стрільби та технічних видів спорту (завідувач – професор Богдан Виноградський) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – Ольга Клуннікова та Юрій Ковальчук, який повернувся додому з двома нагородами.

Чемпіонат Європи-2024 з сучасного п’ятиборства в Будапешті став історичним для лицарів п’яти якостей Старого Світу. Адже Міжнародна федерація з сучасного п’ятиборства прийняла рішення замінити по завершенні олімпійського турніру в Парижі-2024 один з видів програми змагань – замість конкуру атлети долатимуть смугу перешкод. Відповідно, на Євро-2024 п’ятиборці востаннє змагалися на континентальній першості в конкурі. Тож організатори прийняли рішення нагородити найкращого майстра верхової їзди звітного турніру ексклюзивною золотою нагородою (на фото нижче). І ми з приємністю повідомляємо, що володарем унікальної нагороди став магістрант другого року навчання факультету фізичної культури і спорту нашого Університету, 22-річний майстер спорту України міжнародного класу Юрій Ковальчук.

Цікаво, що дистанцію конкуру без штрафних очок подолали троє спортсменів – українці Олександр Товкай і Юрій Ковальчук та Бурга Унай з Туреччини. Згідно з правилами, в цьому випадку перевага віддається тому вершнику, який показав найоптимальніший час проходження дистанції, який встановлює суддівська колегія до початку змагань. І саме за цим показником Ковальчук випередив конкурентів і тим самим виборов унікальну нагороду, якої окрім нього ніхто немає і не зможе вибороти в майбутньому.

Другу свою медаль Євро-2024 – срібну, Юрій Ковальчук (на фото нижче – по центру) здобув у складі чоловічої збірної України, яка посіла друге місце в командній першості. Разом з ним на «срібний» щабель п’єдесталу пошани зійшли також 28-річний киянин Олександр Товкай і 27-річний Гордій Бережняков з Дніпра (на фото нижче – крайні зліва і справа відповідно). У сумі вони набрали 4484 очки.

Новоспеченим чемпіонам Європи – італійському тріо у складі Джорджио Малани, Матео Кікінеллі та Федеріко Алессандро (на фото нижче – на першій сходинці подіуму) – українці поступилися 48 очок. Бронзовим призером стала команда господарів – збірна Угорщини у складі Міхала Колежара, Річарда Берецкі та Йожефа Тамаша (на фото нижче – на третій сходинці подіуму). Українцям угорці програли 31 очко.

В особистій першості Євро-2024 Юрій Ковальчук, тренерами якого є Віталій Тарнакін, Олег Фіалкович, Андрій Ковальчук і Андрій Орліковський, які вищу освіту здобули у стінах ЛДУФК імені Івана Боберського, а також киянин Дмитро Кірпулянський, вдало подолав кваліфікацій раунд та півфінал і тим самим пробився до фіналу, де вже безпосередню боротьбу за медалі «з чистого листа» вели 18 найкращих атлетів. У підсумку в фіналі Юрій набрав 1487 очок – цей результат дозволив йому замкнути ТОП-10.

А чемпіоном Європи-2024 став вищезгаданий українець Олександр Товкай (1535 очок), який на десять пунктів випередив 24-річного італійця Джорджио Малану. Трійку призерів доповнив 29-річний німець Марвін-Фалей Догу з результатом 1522 очки. Додамо, що українець Гордій Бережняков посів 15-те місце – 1462 очки.

На жаль, жіноча збірна України повернулася додому без нагород. Зокрема, випускниця бакалаврату факультету фізичної культури і спорту нашого закладу вищої освіти Ольга Клуннікова в особистій першості завершила свої виступи на стадії півфіналу. Аналогічний результат показали і її партнерки по збірній. В командній першості українки також не змогли втрутитися в безпосередню боротьбу за місце на медальному подіумі.

Прокрутити вгору