Закинута шайба та гольова передача Євгена Ратушного допомогли збірній України з хокею обіграти Південну Корею

Національна збірна України з хокею напередодні, 6-го лютого, контрольним спарингом проти команди Південної Кореї, що відбувся у польському місті Сосновець, завершила підготовку до третього, передостаннього раунду відбору на ХХV зимові Олімпійські ігри-2026, які за два роки пройдуть в італійських містах Мілан і Кортіна-д’Ампеццо. У складі «синьо-жовтих» в другій ланці грала пара захисників Євген Ратушний / Іван Сисак – відповідно випускник бакалаврату факультету фізичної культури і спорту минулого року та магістрант другого року навчання цього факультету Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

Південна Корея – Україна – 4:3 ОТ (1:0, 1:2, 1:1, 0:1)

6 лютого. Сосновець (Польща). ArcelorMittal Park. 300 глядачів. Початок – 20:00

ПІВДЕННА КОРЕЯ: Йон Се-Юн (Га Юн-Го, 28:10); Нам Гі-Ду – Сон Г’юн-Чол, Лі Чон-Мін – Гон Чжун-Вук – Шин Сан-Гун; Кім Гєюн-Сео – Лі Сон-Жа, Лі Чон-Г’юн – Лі Гюн-Сеун – Кан Юн-Сок; Чжі Гьо-Сок – Кон Ю-Чан, Кім Сі-Гван – Лі Юн-Чжун – Кім Сан-Йоб; Чжон Го-Г’юн – Лі Мін-Чжа, Ба Сан-Го – Кім Сон-Чжа – Лі Юн-Сук.

Головний тренер – Чой Кван-Юн.

УКРАЇНА: Захарченко (Дьяченко, 35:34); Гребеник – Пангелов-Юлдашев, Лялька – Мазур – Морозов; Сисак – Ратушний, Ворона – Куцевич – Денискін; Андрейків – Матусевич, Трахт – Панченко – Сидоренко; Чердак – Захаров – Бородай.

Головний тренер – Дмитро Христич.

Шайби: 1:0 – Хон Чжун Вук (Лі Чон-Мін, Сое Г’юн-Чол), 19:35; 1:1 – Ратушний (Морозов, Сидоренко), 28:10; 2:1 – Нам Гі-Ду (Лі Чон-Г’юн, Хон Чжун Вук – у більшості), 35:34; 2:2 – Ворона (Денискін, Ратушний), 39:45; 3:2 – Шин Сан-Гун (Лі Чон-Мін, Лі Чон-Г’юн – у більшості), 50:07; 3:3 – Лялька (Пангелов-Юлдашев – у більшості), 57:22; 4:3 – Трахт (Лялька), 61:16.

Кидки по воротах: 33 (12 + 9 + 11 + 1) – 32 (11 + 8 + 11 + 2)

Штрафний час: 10 (2 + 2 + 6 + 0) – 8 (0 + 4 + 4 + 0)

Національна збірна України з хокею виграла заключний перед відбором на ХХV Зимову Олімпіаду-2026 спаринг у збірної Південної Кореї. Цікаво, що наші хокеїсти тричі поступалися в рахунку, але тричі відігрувалися і в підсумку здобули перемогу, закинувши вирішальну шайбу в овертаймі. А тепер про деякі деталі звітної зустрічі.

Цей матч в українській збірній за рішенням тренерського штабу на чолі з Дмитром Христичем пропускали п’ять хокеїстів – голкіпер Сергій Писаренко, нападники Ілля Коренчук, Олександр Пересунько і Євген Фадєєв, а також оборонці Ігор Мережко (капітан команди) та Артур Чолач – студент п’ятого курсу факультету післядипломної та заочної освіти ЛДУФК імені Івана Боберського, який восени 2021 року був обраний під 190-м номером на драфті Національної хокейної ліги клубом «Веґас Голден Найтс». Щоправда грав він не в головній команді чинного володаря Кубка Стенлі, а у фарм-клубі «Баррі Кольтс», який виступає у канадській Хокейній лізі Онтаріо. А влітку минулого року Артур переїхав до США, де в тамтешній United States Hockey League захищає наразі кольори клубу «Су-Фолс Стампід».

Українська команда впродовж гри загалом продемонструвала злагоджений хокей, але корейці відзначалися ліпшою реалізацією більшості. Щоправда, рахунок вони відкрили у рівних складах. На останній хвилині першого періоду шайбу у ворота Захарченка зумів проштовхнути Хон Чжун Вук. Українці відповіли в середині другої третини гри дальнім влучним кидком Євгена Ратушного від синьої лінії. Сталося це на 29-й хвилині. Однак на 36-й хвилині корейці зусиллями Нам Гі-Ду, який реалізував чисельну більшість, знову вийшли вперед. Та на другу перерву суперники пішли за рівного рахунку – 2:2. За 15 секунд до закінчення ігрового часу другого періоду Євген Ратушний до голу додав асист. 26-й номер «синьо-жовтих» м’яко накинув шайбу на п’ятак, де Олексій Ворона майстерно у дотик ключкою переправив її у сітку воріт Га Юн-Го.

У заключній третині корейці втретє мінімально повели у рахунку, вдруге реалізувавши чисельну більшість. Однак за дві з половиною хвилини до закінчення основних 60-ти хвилин вже підопічні Дмитра Христича наочно продемонстрували, що також вміють розігрувати зайвого. Після передачі Пилипа Пангелова-Юлдашева влучно по воротах суперника кинув Віталій Лялька – 3:3. В підсумку доля зустрічі вирішилася в овертаймі, де українські хокеїсти змогли провести результативну атаку, яку на 62-й хвилині розігнав Віталій Лялька, а завершив Данило Трахт. 4:3 – перемога збірної України.

Додамо, що вже завтра, 8-го лютого ці ж суперники зустрінуться на льоду ArcelorMittal Park в польському місті Сосновець знову, але вже в рамках олімпійської прекваліфікації, де права на помилку уже не буде ні в кого. Початок зустрічі – о 21:00 за київським часом.

Прокрутити вгору