«Завітало знов Різдво». Презентація двох різдвяних листівок у ЛДУФК імені Івана Боберського

Напередодні Нового року в Львівському державному університеті фізичної культури імені Івана Боберського відбулася особлива мистецька подія – презентація авторських різдвяних листівок. На них відображено вишиті ікони Марти Новицької та поезію Марії Сибіль – професорка кафедри біохімії та гігієни Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського. Кошти від реалізації листівок будуть скеровані на підтримку Збройних сил України.

Зазначимо, що Марта Новицька – музикознавець, авторка персональних та учасниця багатьох колективних виставок мистецтва. Її твори зберігаються у приватних та музейних колекціях в Україні та за кордоном. Завдяки неймовірному таланту і безмежній енергетиці мисткині традиційні узори та авторські орнаменти оживають на полотні: іконах, вишиванках, рушниках…

Марія Сибіль – кандидат біологічних наук, професорка кафедри біохімії та гігієни ЛДУФК імені Івана Боберського, яка, окрім поважної викладацької та наукової діяльності, завжди ділиться своїми творчими талантами, щораз підкреслюючи їх виняткову багатогранність, щедро наділяє тих, хто її оточує – і викладачів, і студентів – перлинами свого унікального світовідчуття, вмінням побачити ситуацію чи будь-яку річ в особливому світлі. І от її вербальний супровід вишиваних образів становить із їх зображенням органічну цілість у формі й змісті листівки.

Під час презентації лунали колядки у виконанні вокального квартету «Собор» (керівник – заслужений діяч мистецтв України Мирон Дацко, а також митець, художник, педагог – Михайло Андрусишин; етнолог, музейник, поетеса Галина Виноградська; мисткиня, музичний педагог Марта Новицька).

«Кожен у тих листівках опиняється немов би між двох люстер – то творці, між якими уявний тунель-віддзеркалень. Там схема-ікона перетікає в зображення святого, але в вишиваній техніці. А з другого боку вірш, зітканий зі слів і словосполук, черпаних у молитвах і прислів’ях та роздумах. То – сприйняття і відтворення. У такій інтерпретації різдвяна листівка здатна дійти до кожного, привітати кожного», – зазначила у своєму виступі Олена Падовська, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри олімпійської освіти.

«…Нова зірка над Вкраїнов лем би уже стала. Боже світло в парі з миром лем би ся побрали…». Нарешті сталось. Вже давно ми з Мартою ходимо по музеях, де вона виставляє ікони, а я їх озвучую, або малюючи вербально. Однак після кожної виставки, ікони починають жити своїм життям, тихо десь по хатах… Ікони ж бо хатні, як каже Марта. І робиться сумно, бо нібито я відкриваю їм уста, а потім вони знову стеляться у німій молитві, – наголосила професорка Марія Сибіль. – Тому виникла ідея створення листівок, яку кожен, хто її отримає, може розговорити по-своєму. Я лиш показую взірець, як це можна зробити. Це в майбутньому може бути флешмоб на одну і ту ж листівку, яку хтось розговорив, можливо, навіть краще за мене. Бо метою є поширення ікони, аби вона не сиділа скромно в якійсь хаті, а робила добрі справи. Для початку, ці листівки можуть принести радість, бо ними можна привітати воїна чи маму, сестру, дружину, брата, дітей героя. А також усі, хто придбає цю листівку, можуть зігріти воїна чи якось полегшити його участь у війні через те, що зібрані кошти підуть на їхні потреби».

«Ікона, хоругва іде в кожен дім. Про це яскраво свідчить приклад отця Дмитра Блажейовського, який творив вишивані ікони. Все в житті відбувається завдяки безмежній енергії людей. Радію, що в моєму житті трапляються добрі люди. Якщо мій твір когось надихає – це честь для мене», – підкреслила мисткиня Марта Новицька.

«Мисткині доповнюють одна одну, наче дві споріднені душі. Ікона промовляє, передає свою енергетику. А поезія допомагає роздивитися її під іншим ракурсом. Зараз непростий час, але на Різдво відкрите небо, щоб ми ставали добрішими», – додала керівник культурно-мистецького відділу, викладач кафедри олімпійської освіти Лілія Гула.

При цьому вона зазначила, що обидві авторки є активними у громадському житті міста, оскільки долучаються до акцій, впроваджуваних численними музеями Львова.

На завершення події завітав легендарний міжнародний гросмейстер, випускник нашого закладу вищої освіти, головний тренер національної збірної команди України з шахів Олександр Бєлявський, якому нещодавно присвоєно почесне звання DOCTOR HONORIS CAUSA.

Відтак враженнями поділилася Галина Виноградська, прочитавши авторську поезію: «…Захурделило вікно кольоровим пір’ям. Завітало знов Різдво на моє подвір’я. Поманджали дітлахи гомінким вертепом. А за ними, ген, сліди дріботять у небо»… Авторка життєствердно запевнила: «Ворог-Арідник зі скель не зможе устати, бо міцніють ланцюги, якими закутий, поки пишуть писанки і колядки чути».

Авжеж, не обійшлося й без спільної коляди! Дзвінкоголосий український люд – сильний, непоборний… Ти будеш вільною, моя живописна Україно! Христос рождається у кожному з нас. Хто вірить, хто любить, хто творить, хто мріє… Хто тримає серце країни живим.

 

Іванна Литвинець

Прокрутити вгору