Збірна України з хокею, з трьома представниками ЛДУФК у складі, в ключовій грі третього етапу відбору на зимову Олімпіаду-2026 у гостях обіграла команду Польщі

Напередодні, 9-го лютого, національна збірна України з хокею зіграла свій другий, з майже стовідсотковою ймовірністю ключовий поєдинок третього раунду олімпійського кваліфікаційного турніру. Суперниками «синьо-жовтих» були господарі льодового майданчика – хокеїсти збірної Польщі, які перед стартом турніру вважалися головними фаворитами на єдину путівку до фінального раунду відбору на ХХV Зимову Олімпіаду-2026. Однак у підсумку ігровий час матчу сильнішого не виявив – нічия з рахунком 2:2. А в серії післяматчевих буллітів вправнішими виявилися підопічні Дмитра Христича – 2:1. Приємно констатувати, що до драматичної звитяги збірної України, зробивши вагомий внесок, долучилися й троє представників Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – студент п’ятого курсу факультету післядипломної та заочної освіти Артур Чолач, магістрант другого року навчання факультету фізичної культури і спорту Іван Сисак та минулорічний випускник бакалаврату цього факультету минулого року Євген Ратушний, які грають в лінії захисту.

Польща – Україна – 2:3 Б (1:0, 1:1, 0:1, 0:0, 0:1)

9 лютого. Сосновець (Польща). ArcelorMittal Park. 1817 глядачів. Початок – 21:15

ПОЛЬЩА: Мярка; Вайда – Гурни, Фрашко – Вронка – Пасют; Цюра – Яскевич, Пас – Зиґмунт – Валеґа; Ванацкі – Дроня, Колуш – Дзюбіньскі – Єжорскі; Зеліньскі – Горжельскі, Коморскі – Міхальскі – Ґалант.

Головний тренер – Роберт Калабер

УКРАЇНА: Дьяченко; Гребеник – Пангелов-Юлдашев, Лялька – Мазур – Морозов; Мережко – Сисак, Пересунько – Захаров – Трахт; Чолач – Ратушний, Денискін – Фадєєв – Ворона; Коренчук – Куцевич – Бородай; Андрейків, Панченко.

Головний тренер – Дмитро Христич.

Шайби: 1:0 – Гурни (Фрашко, Пасют), 07:15; 1:1 – Бородай (Гребеник, Коренчук), 22:22; 2:1 – Колуш (Дзюбіньскі, Єжорскі), 33:45; 2:2 – Ратушний (Коренчук, Чолач), 43:43; 2:3 – Ворона (переможний булліт).

Кидки по воротах: 34 (16 + 5 + 9 + 4) – 31 (4 + 9 + 16 + 2)

Штраф: 6 (2 + 4 + 0 + 0) – 2 (0 + 2 + 0 + 0)

Національна збірна України виграла ключовий матч олімпійського передкваліфікаційного турніру, який триває в польському Сосновці. Наші хокеїсти перемогли збірну Польщі вперше за 11 років, впродовж яких зазнали 15 поразок поспіль. Ігровий час зустрічі на льодовій ковзанці ArcelorMittal Park завершився внічию з рахунком 2:2, а після того голкіпер «синьо-жовтих» Богдан Дьяченко, немов то чемпіонат України, виграв серію буллітів. А тепер про деякі деталі цього неймовірного драматичного протистояння.

Щоб дати команді додатковий перепочинок, тренери нашої команди трохи відійшли від звичного графіку роботи. У ранковій розкатці взяли участь Богдан Дьяченко і Сергій Писаренко, два воротарі, які не грали в попередньому матчі з корейцями, а також оборонці Артур Чолач і Віталій Андрейків та нападники Ярослав Панченко, Ілля Коренчук і Денис Бородай. Решта хокеїстів виконували вправи для відновлення під керівництвом тренера з фізпідготовки Олега Задоєнка.

Загалом склад на матч у порівнянні зі стартовим поєдинком проти корейців практично не змінився. Лише Едуарда Захарченка у воротах замінив Богдан Дьяченко, а Ілля Коренчук помінявся з Ярославом Панченком місцями в четвертій ланці і на позиції 13-го форварда.

Поляки розпочали матч у скаженому темпі, який не вщухав упродовж усієї стартової 20-хвилинки. З огляду на це, гол господарів на 8-й хвилині у виконанні Каміля Гурни кидком від синьої лінії виглядав цілком заслуженим – 1:0. Українці за весь перший період створили лише декілька напівмоментів і з важкою душею пішли у роздягальню.

Зате в другому періоді на льоду була вже інша збірна України. Впоравшись з емоціями, які, можливо, не давали розкритися в першій третині гри, наші хокеїсти відразу заволоділи ініціативою і швидко вирівняли становище. Уже на 23-й хвилині спрацювала стара, ще «білобарсівська» зв’язка Гребеник – Бородай: Артем кинув від синьої лінії, а Денис підкоригував політ шайби у ворота з п’ятака – 1:1.

Після того, як було відновлено статус-кво, наша команда продовжувала домінувати, чотири хвилини поспіль грала в більшості і мала приблизно півдесятка нагод, щоб вийти вперед. Втім, втративши вдосталь моментів, українці пропустили контратаку і пішли, поступаючись у рахунку (1:2), й на другу перерву. У поляків на 34-й хвилині у ближній кут воріт Дьяченка влучно кинув Колуш.

Вдруге відігралися наші хокеїсти на самому початку (44-та хвилина гри) заключного періоду після красивої комбінації, яку розпочав студент п’ятого курсу факультету післядипломної та заочної освіти нашого закладу вищої освіти Артур Чолач, а завершив миттєвим кидком у дотик Євген Ратушний – минулорічний випускник бакалаврату факультету фізичної культури і спорту нашого університету.

Надалі обидві команди воліли ловити одна одну на помилках. Нагоди забити мали обидва суперники, але врешті доля зустрічі вирішилася у серії буллітів. Її героєм став, спершу кілька разів врятувавши команду ще в овертаймі, голкіпер Богдан Дьяченко. Він пропустив лише перший кидок від Крістіана Дзюбіньскі, а з рештою чотирма впорався. В України ж свої буллітні спроби реалізували Ілля Коренчук і Олексій Ворона. Тож в підсумку підопічним Дмитра Христича вистачило й чотирьох буллітів, аби виграти серію з рахунком 2:1, а матч – 3:2.

Тож в збірної України є дві перемоги над суперниками з Південної Кореї (4:0) та Польщі (3:2 в серії буллітів), які вважалися основними фаворитами на перше місце. Тепер головне – зробити заключний крок. Завтра, 11-го лютого, завершуємо передкваліфікацію матчем з естонцями, які наразі замикають турнірну таблицю, програвши і полякам, і корейцям – 0:4 та 2:4 відповідно. Початок зустрічі – о 17:30. Додамо, що аби не залежати від заключного матчу турніру Польща – Південна Корея, «синьо-жовтим» необхідно виграти у балтійців. При цьому немає значення коли переможуть наші хлопці – в основний ігровий час, в овертаймі чи в серії буллітів.

Прокрутити вгору